OSCE: Vodič za sprečavanje online zlostavljanja novinarki

Vodič za suprotstavljanje online zlostavljanju novinarki

OSCE: Vodič za sprečavanje online zlostavljanja novinarki

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) objavila je priručnik „Novi izazovi slobode izražavanja: Suprotstavljanje online zlostavljanju novinarki“ koji daje smjernice u borbi protiv uznemiravanja na internetu kojem su žene koje se bave novinarstvom često izložene.

Foto: Pixabay

Online mediji omogućuju veliki protok informacija i aktivno sudjelovanje medijskih recipijenata u procesu dijeljenja ideja, novosti i novih pogleda. Internet kao otvorena, slobodna i sigurna platforma osnova je za javnu debatu i stoga je veoma važno da ti njegovi principi budu zaštićeni, navodi se u uvodnom dijelu vodiča.

„Novinarke, blogerke i druge uposlenice u medijskom sektoru neproporcionalno mnogo imaju iskustva sa prijetnjama i uznemiravanjem na internetu zbog svog spola što ima direktne posljedice na njihovu sigurnost, kao i buduće online djelovanje", kaže se u uvodu Priručnika.

Vodič je nastao kao rezultat istoimene sesije koju je je Predstavništvo za slobodu medija pri OSCE-u organizovalo u nastojanju da se pokrene diskusija o konkretnim akcijama koje je u budućnosti potrebno poduzeti kako bi se adekvatno odgovorilo na prijetnje s kojima se novinarke susreću. Sastanku je prisustvovalo 80 novinara, medijskih eksperata, kao i predstavnika vlasti i civilnog društva, a preporuke koje se navode u vodiču pomoći će zemljama učesnicama, kao i medijskim organizacijama da stvore okruženje u kojima „novinarke mogu raditi bez straha i ispoljavati svoje ljudsko pravo na slobodu izražavanja“.

Vodič na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje.