Zbog iznošenja lažnih tvrdnji teoretičar zavjere Alex Jones mora platiti 4 miliona dolara

Teoretičar zavjere Alex Jones mora platiti 4 miliona dolara za lažne tvrdnje o pucnjavi u Sandy Hook

Zbog iznošenja lažnih tvrdnji teoretičar zavjere Alex Jones mora platiti 4 miliona dolara

Alex Jones je tvrdio da je pucnjava u kojoj je ubijeno 26 ljudi bila prevara.
 
foto: Screenshot / Infowars
 
Teoretičar zavjere Alex Jones mora platiti 4,1 milion dolara odštete nakon što je iznio lažne tvrdnje da je pucnjava u školi Sandy Hook 2012. bila prevara, čime je zatvoren slučaj koji je javnosti prikazao štetu koju teorije zavjere mogu donijeti.
 
Dvadesetoro djece i šest odraslih ubijeno je u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu, a roditelji žrtava masovne pucnjave tražili su najmanje 150 miliona dolara na suđenju za klevetu u Teksasu protiv Jonesa koji je osnivač krajnje desničarske internet stranice Infowars.
 
Roditelji su istakli da su pretrpjeli uznemiravanje i emocionalni bol zbog dezinformacija koje je iznosio Jones.
 
Jones, koji nije bio na sudu kada je donesena presuda, više puta je tvrdio da je pucnjava bila prevara koju je organizovala vlada kako bi se Amerikancima oduzela prava na posjedovanje oružja, te da su roditelji ubijene djece “akteri krize”. Već je i ranije izgubio niz slučajeva za klevetu koje su roditelji žrtava pokrenuli nakon što nije dostavio dokumente i iskaze.
 
Druga teorija zavjere koju je iznosio Jones uključuje i to da američka vlada stvara poplave i tornada kao “vremensko oružje”.
 
Uprkos povlačenju tvrdnji o pucnjavi u školi Sandy Hook, Jones je nastavio da koristi svoju platformu za napad na porotnike i sudiju u ovom slučaju. Takođe je tvrdio da je bankrotirao uprkos dokazima da njegove kompanije zarađuju oko 800.000 dolara dnevno prodajući dodatke ishrani, pribor za oružje i opremu za preživljavanje.
 
Tokom dvosedmičnog suđenja, Jones je ovaj slučaj prikazao kao napad na njegova prava na slobodu govora.
 
“Govor je besplatan, ali laži morate platiti”, suprotstavili su se advokati porodica njegovoj izjavi.
 
Svjedočeći u srijedu, Jones je izjavio da je napad u Sandy Hooku bio “100 posto stvaran” i izvinio se što je “povrijedio osjećaje ovih ljudi”.
 
Prema riječima advokata roditelja koji su podnijeli tužbu i kojima je dijete ubijeno u masovnoj pucnjavi, oni su bili primorani da angažuju privatno obezbjeđenje tokom suđenja jer su bili zabrinuti da bi im Jonesovi sljedbenici mogli nauditi.
 
Jonesova kompanija Free Speech Systems LLC, matična kompanija stranice Infowars, proglasila je bankrot prošle sedmice. Stranicu su zabranili YouTube, Spotify i Twitter zbog govora mržnje, ali je ipak nastavila da radi.
 
Advokat Mark Banston, koji je zastupao roditelje u ovom slučaju, rekao je novinarima ispred suda u četvrtak da njegovi klijenti nisu razočarani sumom koju je dodijelila porota.
 
Banston je kazao i da će “nakon sutrašnjeg dana, Jones dugovati mnogo više”.
 
Kako piše CNN, Jonesov advokat nije dao komentar na presudu, dok je Jones u videu objavljenom na njegovoj stranici Infowars kazao da priznaje da je pogriješio i da je takvu informaciju iznosio, ali “da to nije bilo namjerno”. Takođe se i izvinio porodicama.
 
Izvor: BBC, CNN
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.