Britanski regulator kaznio televiziju zbog širenja teorija zavjera o koronavirusu

Kršćanska televizija kažnjena zbog širenja teorija zavjera o koronavirusu

Britanski regulator kaznio televiziju zbog širenja teorija zavjera o koronavirusu

U emitovanim programima se, između ostalog, tvrdilo i da je lijek protiv malarije djelotvoran protiv koronavirusa, kao i da ljude ne ubija koronavirus nego 5G mreža.

foto: unsplash

Britanska regulatorna agencija-Ofcom je zbog širenja obmanujućih i štetnih izjava o koronavirusu, uključujući i da je širenje 5G mreže prouzrokovalo pandemiju, kaznila kršćanski TV kanal LoveWorld sa 25.000 funti, piše The Guardian.

Televizijski kanal LoveWorld se emituje širom svijeta i ima dozvolu za emitovanje u Velikoj Britaniji, a The Guardian piše da se u programima koji su se prošle godine emitovali na vrhuncu prvog vala pandemije koronavirusa na LoveWorldu, tvrdilo da postoji “globalno zataškavanje” zbog tehnologije koja je uzrok zdravstvene krize.

Na LoveWorldu je, kako se navodi, i antimalarijski lijek hidroksiklorokin predstavljen kao lijek protiv koronavirusa, ne navodeći da učinkovitost i sigurnost tog lijeka nije dokazana, kao ni da potencijalno izaziva ozbiljne nuspojave.

Iz Ofcoma su naveli i da su u programu navedene televizije ponovljene tvrdnje i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog kojih je bio izložen masovnim kritikama na međunarodnom nivou.

Kako piše The Guardian, iz Ofcoma su saopštili i da voditelji LoveWorlda daju brojne nepouzdane, pogrešne i potencijalno štetne izjave o pandemiji koronavirusa i vakcinama.

Smatrajući da su takva kršenja ozbiljna, iz Ofcoma su upozorili LoveWorld da ne ponavljaju emitovanje takvih programa i izrekli im novčanu kaznu u iznosu od 25.000 funti, piše The Guardian.

Neki od problematičnih sadržaja emitovanih na toj televiziji je, kako piše The Guardian, i informativni program “Zašto je 5G povezan s koronavirusom?” tokom kojeg se tvrdilo da je 5G mreža “vrlo opasno oružje”, kao i da je voditeljica tokom emisije rekla da 5G mreža može donijeti otrov u ćelijama ukoliko dođe u kontakt s ljudskim tijelom i da to pokazuje da “ono što ubija ljude nije koronavirus nego 5G mreža”.

Kako piše The Guardian, iz Ofcoma su saopštili da je emitovanje takvog programa na LoveWorldu i iznošenje obmanjujućih tvrdnji bez dokaza predstavljalo rizik za gledatelje i to u vrijeme kada su ljudi tražili pouzdane informacije u vezi sa vakcinacijom protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji.

Izvor: The Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.