Pucnjava u Buffalu: Lažne tvrdnje, teorije zavjere i nekontrolisano širenje snimka napada na mrežama

Pucnjava u Buffalu: Lažne tvrdnje, teorije zavjere i nekontrolisano širenje napada na mrežama

Pucnjava u Buffalu: Lažne tvrdnje, teorije zavjere i nekontrolisano širenje snimka napada na mrežama

Napadač u prodavnici u Buffalu je proteklog vikenda ubio deset osoba a nakon toga su uslijedile i teorije zavjere.
 
foto: Screenshot / Guardian
 
Neosnovane lažne tvrdnje često prate masovne pucnjave u Sjedinjenim Američkim Državama, a ni posljednja – koja se dogodila u Buffalu - nije ništa drugačija, piše Poynter institut za medijske studije, odakle navode da se nakon ovog slučaja pojavila teorija zavjere koja sugeriše da fotografije 18-godišnjeg Paytona Gendrona, osumnjičenog za masakr koji se dogodio 14. maja u prodavnici prehrambenih proizvoda u Buffalu, u državi New York, u kojem je poginulo 10 ljudi, prikazuju dva, a ne jednog napadača. 
 
„Od crvenkaste 'fit' osobe do crnokosog debelog momka. Za manje od jednog sata“, piše u jednoj objavi na Facebook stranici Gee Walka od 14. maja, na kojoj su objavljene dvije fotografije, koje navodno prikazuju dva različita napadača. Navodi se da je na jednoj fotografiji jedan muškarac snimljen u sudnici, odjeven u bijelo sa bijelom maskom za lice, dok je na drugoj navodno drugi koji je snimljen ispred prodavnice odjeven u zelenu maskirnu odjeću. Njegova kosa na toj fotografiji izgleda više kestenjasta nego na fotografiji sa sudskog ročišta, navodi se u ovoj objavi koja je označena kao lažna.
 


Iz Poyntera kažu kako nečija boja kose može izgledati drugačije na fotografiji u zavisnosti od brojnih faktora, kao što je na primjer osvjetljenje, odnosno da li je fotografija snimljena unutar prostorije ili vani te zaključuju da ne postoje dokazi koji bi potkrijepili tvrdnju da osoba koja je fotografisana u sudnici nije ista osoba fotografisana ispred trgovine. Obojica su Gendron.
 
Takođe, o ovom masakru u Buffalu pisao je i portal koji se fokusira na tehnologiju TechCrunch u kojem ističu problem prenošenja napada na više društvenih mreža i to nakon što je osumnjičeni svoj pohod uživo prenosio na Twitchu, platformi za streaming video igara.
 
Iako je Twitch uklonio video dvije minute nakon početka nasilja, bilo je prekasno, piše TechChrunch, jer su ti snimci napada nakon toga otvoreno kružili platformama poput Facebooka i Twittera, čak i nakon što su kompanije obećale da će ukloniti video te su tako iz Facebooka kazali da imaju timove koji rade danonoćno kako bi uklonili te snimke pucnjave, kao i linkove na video koji se nalaze na drugim stranicama. Nakon toga su zaposleni u ovom portalu pretraživali Facebook i kada su pronašli snimak masakra, odmah su ga prijavili toj kompaniji, a video je uklonjen tek tri sata nakon objavljivanja, kada je već pregledan više od hiljadu puta.
 
Kažu i da je na Twitteru bilo lako pronaći snimke i reposte napada, iako navode da je u aprilu Twitter donio novo pravilo kojim ova platforma zadržava pravo da ukloni multimediju u vezi s napadima, kao i jezik iz terorističkih „manifesta“.
 
“Uklanjamo video zapise i medije koji se odnose na incident. Osim toga, možemo ukloniti tweetove koji šire manifest ili drugi sadržaj koji su proizveli počinioci”, rekao je glasnogovornik Twittera za TechCrunch. Kompanija je nazvala ovaj sadržaj “diskriminatorskim” i “štetnim za društvo”.
 
Twitter takođe tvrdi da neki korisnici pokušavaju da zaobiđu uklanjanje tako što postavljaju izmijenjeni ili izmanipulisani sadržaj u vezi sa napadom.
 
Nasuprot tome, snimak tragedije koja se desila tokom vikenda u Buffalu bilo je relativno teško pronaći na YouTubeu te naglašavaju da su osnovni pojmovi za pretragu videa napada iz Buffala uglavnom ih odveli do izvještavanja iz mainstream medijskih kuća. 
 
Kada je u pitanju TikTok, TechCrunch je identifikovaao neke objave koje su usmjeravale korisnike na web stranice na kojima su mogli pogledati video, ali nisu pronašli stvarni snimak u aplikaciji u pretragama.
 
Prema dokumentima koje je pregledao TechCrunch, napadač iz Buffala odlučio je da emituje svoj napad na Twitchu jer je pucnjava u sinagogi Halle iz 2019. na Twitchu prenošena uživo više od 30 minuta prije nego što je uklonjena. 
 
Pored ovih analiza pucnjave u Buffalu, i Guardian je uradio svoju. Pišu da se veliki dio američkih medija fokusirao na motivaciju napadača, odnosno njegovo vjerovanje u “teoriju zamjene” - rasističku ideju da se bijeli Amerikanci namjerno mijenjaju imigrantima. U ovoj “zamjeni bijelih 'nebijelima' u zapadnim zemljama” najviše je doprinio, prema pisanju Guardiana, najpopularniji voditelj Fox Newsa, Tucker Carlson, koji je progurao koncept teorije zamjene u više od 400 svojih emisija te naglašavaju da je to vjerovatno učinio više od bilo koga u SAD-u na popularizaciji te rasističke zavjere.
 
Američka policija je ovaj napad okarakterisala kao “rasno motivisani nasilni ekstremizam”. Komesar policije u Buffalu Joseph Gramaglia rekao je da je upucao trinaestoro ljudi, a većina žrtava su Afroamerikanci.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.