Teoretičar zavjere Alex Jones podnio zahtjev za bankrot nakon tužbi za klevetu

Teoretičar zavjere Alex Jones podnio zahtjev za bankrot nakon tužbi za klevetu

Teoretičar zavjere Alex Jones podnio zahtjev za bankrot nakon tužbi za klevetu

Alex Jones proglašen je odgovornim za štetu po tri tužbe od prošle godine nakon što je lažno tvrdio da je masakr u školi Sandy Hook 2012. bio prevara.
 
foto: Screenshot / Infowars
 
Poznati američki teoretičar zavjere Alex Jones, i osnivač krajnje desničarske internetske stranice InfoWars, u nedjelju je, prema Poglavlju 11, podnio zahtjev za zaštitu od stečaja u američki Stečajni sud nakon što je ta stranica primila više tužbi za klevetu.
 
Stečajni postupci u Poglavlju 11, prema zakonu u Sjedinjenim Američkim Državama, znače da će građanske parnice biti stavljene na čekanje dok kompanije reorganizuju svoje finansije ali i da ostaju u funkciji.
 
Alex Jones proglašen je odgovornim za štetu po tri tužbe od prošle godine nakon što je lažno tvrdio da je masakr u školi Sandy Hook 2012. bio prevara. Govorio je da su pucnjavu, u kojoj je ubijeno 20 dece i šestoro zaposlenih u toj školi u Newtownu, “izmislili zagovornici kontrole oružja i mainstream mediji”. 
 
Više porodica podiglo je tužbu protiv njega, optuživši ga da takve teorije širi kako bi povećao svoju publiku i prihode. Jones je krajem marta ove godine ponudio porodicama žrtava da plati 120.000 dolara svakoj od 13 osoba koje su uključene u tužbe, što su one odbile te su ponovo pokrenule slučaj. 
 
Nakon tužbi, Jones je priznao da se pucnjava dogodila, ali je rekao i da tužbe ugrožavaju njegova ustavna prava na slobodu govora.
 
Christopher Mattei, advokat koji zastupa neke od porodica nastradalih u školi Sandy Hook, rekao je da Alex Jones odgađa neizbježno, odnosno da “odgađa javno suđenje u kojem će biti smatran odgovornim za svoju kampanju laži vođenu profitom protiv porodica koje su i pokrenule ovu tužbu”.
 
Podsjetimo, dvadesetoro djece i šest članova osoblja ubijeno je 14. decembra 2012. godine u školi u Newtownu, u državi Connecticut, kada je naoružani muškarac pucao iz poluautomatske puške prije nego što se ubio.
 
Posljednjih godina Jonesu su Facebook, Twitter i YouTube zabranili pristup svojim mrežama zbog govora mržnje i uvredljivog ponašanja.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.