#ZaSloboduMedija: EU može da pomogne, ali promjenu moraju da naprave novinari

#ZaSloboduMedija: EU može da pomogne, ali promjenu mora da naprave novinari

#ZaSloboduMedija: EU može da pomogne, ali promjenu moraju da naprave novinari

EU & Western Balkans Media Days u Tirani okupio je političare, aktiviste i novinare na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj medijima.

Grupa novinara iz Srbije i regiona zatražila je snažniju podršku Evropske Unije i veću zaštitu novinara koji su u toj zemlji u posljednje vrijeme posebno pod pritiskom vlasti zbog istraživačkih priča. U svojevrsnom načinu protesta, ustali su tokom regionalne konferencije Western Balkans Media Days koja se održava i Tirani noseći crne majice na kojima piše: “Ovako izgleda kada nema slobodnih medija” i “#StopMedijskomMraku”, kao i natpis “#EUdoMore”.

Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, rekao je kako su mediji u Srbiji već došli u očajno stanje gdje je nezavisno i profesionalno novinarstvo marginalizovano a onda su vlasti počele da gase pojedine lokalne medije. U dogovoru sa grupom “Za slobodu medija” koja je okupljena ranije u Srbiji, Čečen je zatražio javnu podršku od EU, tokom konferencije u Tirani.

“EU može mnogo da pomogne, to je tačno, i ja zaista očekujem od EU pomoć ali kad im mi kažemo šta ta pomoć treba da bude i jako bi pomoglo da mi budemo svesni šta EU može da uradi u okvirima svojih ingerencija, ali promenu, ako dođe do nje, očekujem da je izvedu srpski novinari i građani Srbije ako žele nezavisno novinarstvo”.

Željko Ivanović, direktor crnogorskih Vijesti, rekao je na konferenciji kako je bilo skandalozno da je albanski premijer Edi Rama govorio o medijskom kredibilitetu na otvaranju konferencije u Tirani i uporedio ga sa drugim političarima iz regije.

“Isto bi bilo da imate ovdje i Vučića, ili da imate ovdje Đukanovića, ili da imate Trumpa”, rekao je Ivanović i dodao kako redakcije poput njegove, ili brojnih kolega u Albaniji, svakodnevno tri puta pričaju na redakcijskim sastancima o kredibilitetu svojih izvora te da ovakav način kritikovanja medija sličan onome koji je doprinio ubistvu istraživačke novinarke na Malti prošlog mjeseca.

Brankica Petković iz Mirovnog instituta iz Slovenije je dodala da se za slobodu medija treba boriti i ne čekati još jedno ubistvo.

Konferencija u Tirani, Western Balkans Media Days, okupila je nekoliko stotina novinara, predstavnika institucija, analitičara, političkih i medijskih aktivista i eksperata iz oblasti medija, na dvodnevnom setu panela i radionica koje su posvećene slobodi medija, novim pravcima u medijima, digitalizaciji i novim modelima finansiranja, kao i potrebama novinara.

Johannes Hahn, komesar za proširenje EU, na otvaranju je naglasio kako se nada da će nova konferencija, koja predstavlja nastavak do sada održane tri Speak Up konferencije biti konkretnije i plodonosnije u smislu doprinosa rješavanja problema s kojima se mediji suočavaju. “O slobodi medija nema pregovora”, rekao je Hahn.