Pisci i novinari daju otkaze zbog cenzure i jednostranog izvještavanja o napadima Izraela na Gazu

Pisci i novinari daju otkaze zbog cenzure i jednostranog izvještavanja o napadima Izraela na Gazu

Pisci i novinari daju otkaze zbog cenzure i jednostranog izvještavanja o napadima Izraela na Gazu

Ostavke zbog profesionalne, moralne i etičke savjesti.

foto: Lana Bastašić / Instagram

Nagrađivana autorica Lana Bastašić, rođena u Zagrebu, objavila je na društvenoj mreži Instagram da je odlučila da prekine ugovor sa njemačkim izdavačom S. Fischerom Verlagom zbog „moralne i etičke dužnosti“ vezane sa šutnju izdavača o, kako je navela, genocidu koji se dešava u Gazi.

Iako su njene knjige prevedene na više od 20 jezika, u objavi je napisala da su joj njemački prevodi dvije knjige “Uhvati zeca“ i “Čovjek na Mjesecu“ dali najviše mogućnosti.

“Iako će ova odluka imati ozbiljne financijske posljedice, a ja još nisam sigurna šta će se dogoditi s mojim knjigama u Njemačkoj, čiste savjesti ne mogu nastaviti objavljivati u kući koja tako očito iznevjerava njemačke Židove dok tvrdi da se bori protiv antisemitizma“, navela je Bastašić.

Istakla je da ne samo da je njen izdavač propustio biti glasan u vezi s genocidom koji je u toku i koji se događa u Gazi, već je također prešutio sistemsku cenzuru koja se događa u Njemačkoj posljednja dva mjeseca.

Kao primjer je navela internet stranicu izdavača na kojoj piše da je kuću osnovao Samuel Fischer 1886. godine kojeg su pripadnici Hitlerove Nacionalsocijalističke stranke otjerali u egzil 1936., te da se iz tog razloga izdavačka kuća suočava sa odgovornošću koja proizlazi iz ovog naslijeđa.

“Publicistički se bavimo djelima nacionalsocijalizma i želimo svojim knjigama rasvijetliti kontinuitete antisemitizma. Protivimo se novom antisemitskom i rasističkom razmišljanju i djelovanju. Ovo se na poseban način odnosi na događaje nakon Hamasovog masakra 7. oktobra 2023.”, navedeno je na stranici.

Bastašić nije jedina spisateljica koja je dala ostavku zbog cenzure i stavova organizacija o stradanjima Palestinaca. 

Pisci koji su dali ostavke u New York Timesu

Pjesnikinja i urednica poezije u magazinu New York Times Anne Boyer, koja je i dobitnica Pulitzerove nagrade, u novembru je dala otkaz u magazinu u znak protesta protiv nepravednog i jednostranog izvještavanja o ratu izraelskog režima u Gazi, o čemu je pisala u pismu ostavke

“Rat izraelske države protiv naroda Gaze koji podržavaju Sjedinjene Američke Države (SAD) nije rat ni za koga. Nema sigurnosti ni u tome ni od toga, ni za Izrael, ni za SAD ili Evropu”, napisala je u pismu ostavke.

Boyer je u pismu naglasila da “odbija da piše o poeziji uz ‘razumne’ tonove onih koji žele da nas aklimatizuju na nerazumnu patnju”. Rekla je da “to nije samo rat projektila i kopnene invazije. To je stalni rat protiv naroda Palestine, ljudi koji su pružali otpor decenijama okupacije, prisilnog raseljavanja, zatvaranja, nadzora, opsade i mučenja”.

Nekoliko dana prije njene ostavke, druga spisateljica New York Times magazina Jazmine Hughes i pisac Jamie Lauren Keiles najavili su ostavku nakon što su se pridružili koaliciji Pisci protiv rata u Gazi.

Koalicija, koja je napravljena po uzoru na organizaciju osnovanu 1965. pod nazivom Američki pisci protiv rata u Vijetnamu, bila je glasna u svojoj podršci Palestini te je pozvala pisce, urednike i zainteresovane da se ujedine protiv rata u Gazi.

“Rat Izraela protiv Gaze je pokušaj genocida nad palestinskim narodom. Ovaj rat nije počeo 7. oktobra”, napisali su Pisci protiv rata u Gazi u saopštenju.

I magazin Them, fokusiran na LGBT teme, također je 17. novembra pisao o piscima koji su napustili New York Times zbog izvještavanja o Gazi i to, kako je navedeno u tekstu, nakon što su javno osudili izvještavanje tog medija o izraelskoj opsadi Gaze. Otkaz je dala i fotografkinja Nan Goldin, koja je otkazala veliki projekat u znak solidarnosti „zbog izvještavanja New York Timesa o ratu u Gazi, što pokazuje saučesništvo s Izraelom”.

Otkazi zbog izvještavanja o Gazi u ABC-u, BBC-u i Canalu+

Novinari također daju otkaze jer se ne slažu sa izvještavanjem njihovih medijskih kuća u slučaju izraleskih napada na Gazu.

Novinarka Nour Haydar dala je ostavku u ABC-u zbog izvještavanja australijskog nacionalnog emitera o ratu u Gazi.

Ona je u petak 12. januara izjavila za Nine Entertainment da je odluka uslijedila nakon provjere s osobljem o načinu izvještavanja o sukobu u Pojasu Gaze.

“Dala sam ostavku u ABC-u. Ovo je odluka koju nisam donijela olako, već sa potpunom jasnoćom”, rekla je.

“Smrt i razaranje u razmjerima koje smo vidjeli posljednjih mjeseci natjerali su me da preispitam svoje prioritete”, rekla je.

Još je nekoliko novinara koji su odlučili da ne sarađuju sa novinskim organizacijama zbog njihovih pravila o izvještavanju o Gazi.

Trojica tuniskih novinara najavila su ostavke 19. oktobra u znak protesta zbog izvještavanja medija u kojima su zaposleni o ratu Izraela u Gazi, izvijestio je The New Arab.

“Od 7. oktobra, moj kolega i prijatelj Amani Oueslati i ja odlučili smo da damo ostavku na kanalu Canal+”, napisao je tuniski novinar Achouak Hannachi na Facebooku 18. oktobra. Hannachi je radio za francuski kanal Cnews, televiziju koja pripada medijskoj grupi Canal+.

The New Arab piše da je Cnews pokazivao podršku Izraelu od početka rata u Gazi 7. oktobra, te je davao argumente koji idu u prilog napadu izraelske vojske na Palestince zarobljene u Gazi.

Nekoliko sati prije nego su Hannachi i Queslati objavili da daju otkaze, dopisnik BBC-a iz Sjeverne Afrike Bassem Bounneni javno je također objavio da daje otkaz.

“Jutros sam podnio ostavku u BBC-u zbog svoje profesionalne savjesti”, napisao je Bounneni na platformi X.

Bounenni, koji je iz Tunisa pokrivao Bliski istok i Sjevernu Afriku, a prethodno je, kako dodaje The New Arab, radio za Sky News Arabia i Al Jazeera, rekao da je odluka da napusti BBC uslijedila zbog izvještavanja korporacije o izraelskom ratu u Gazi.

The New Arab navodi da je BBC dobila niz pritužbi zbog izvještavanja o ratu u Gazi.

Tuniski stručnjak za društvene mreže Ahmed Qobaa takođe je sredinom oktobra prošle godine najavio ostavku u članstvu u Vijeću lidera Bliskog istoka i Afrike, grupi povezanoj s Metom. 

Qubaa je u objavi na Facebooku rekao da je njegova ostavka uslijedila nakon što je Meta izbrisala više od 795.000 objava vezanih za rat u Gazi.

Izvor: The New Arab, PressTV, Them, The Australian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.