YouTube suspendovao prihode Russella Branda sa njegovog kanala

YouTube suspendovao prihode Russella Branda sa njegovog kanala

YouTube suspendovao prihode Russella Branda sa njegovog kanala

Glumac optužen za silovanje, seksualni napad i emocionalno zlostavljanje

foto: Facebook / Russell Brand

YouTube, internet servis za razmjenu video sadržaja, suspendovao je prihode od reklama glumcu Russellu Brandu sa njegovog kanala na toj platformi nakon što je optužen za silovanje i seksualni napad.

“Obustavili smo monetizaciju na kanalu Russella Branda zbog kršenja naše politike odgovornosti kreatora. Ako kreatorovo ponašanje izvan platforme šteti našim korisnicima, zaposlenima ili ekosistemu, poduzimamo mjere da zaštitimo zajednicu”, kazao je glasnogovornik YouTubea u utorak za Guardian.

Suspendovanje kanala znači da se Brandovi snimci više ne mogu unovčiti na platformi.

Sara McCorquodale, izvršna direktorica agencije za analizu društvenih mreža CORQ, rekla je u ponedjeljak za Guardian da je procjena da Brand zarađuje između 2.000 i 4.000 funti po videu, što bi, kako navodi Guardian, moglo proizvesti blizu milion funti godišnje ukoliko bi se objavljivalo pet videa sedmično.

Posljednjih godina, piše BBC, Brand je objavljivao snimke o duhovnosti, politici i odnedavno i o neidentifikovanim letećim objektima (NLO).

YouTubeove smjernice za odgovornost kreatora navode da “ako kreatorovo ponašanje izvan platforme šteti korisnicima, zaposlenima ili ekosistemu, platforma može poduzeti mjere da zaštiti zajednicu, uključujući obustavljanje monetizacije.

“Kada je kreator suspendovan iz partnerskog programa YouTubea, zabranjeno mu je korištenje novog ili alternativnog kanala da zaobiđe našu odluku o izvršenju”, navedeno je u smjernicama.

Ovaj 48-godišnji komičar i glumac, koji ima više od šest miliona pretplatnika na svom YouTube kanalu, optužen je za silovanje, napad i emocionalno zlostavljanje u periodu između 2006. i 2013. godine, kada je, piše Guardian, bio na vrhuncu slave radeći za BBC, Channel 4 i glumeći u holivudskim filmovima. On je negirao optužbe te rekao da su “sve njegove veze bile sporazumne”.

Londonska Metropolitan policija je u ponedjeljak saopštila da je primila navode o seksualnom napadu u Sohou u centru Londona iz 2003. godine dodajući da još nije pokrenuta istraga.

BBC piše da su optužbe protiv Branda iznesene u zajedničkoj istrazi listova Sunday Times, Times i televizijskog kanala Channel 4.

Izvor: Guardian, Reuters, BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.