Vlada Crne Gore donijela odluku o zabrani 20 ruskih medija

Vlada Crne Gore zabranila 20 ruskih medija

Vlada Crne Gore donijela odluku o zabrani 20 ruskih medija

Odluka donesena zbog, kako se navodi, djelovanja Ruske Federacija kojima se destabilizuje situacija u Ukrajini.

foto: Pixabay

Vlada Crne Gore donijela je Odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Vijeća Evropske unije (EU) s obzirom na djelovanja Ruske Federacije kojima se destabilizuje situacija u Ukrajini. Odlukom od 3. jula 2024. predviđene su restriktivne mjere prema ruskim medijima.

Navedenom odlukom propisana je zabrana emitovanja ili omogućavanja, olakšavanja ili drugih doprinosa emitovanju, bilo kojeg sadržaja za 20 medija iz Rusije, između ostalih, i Russia Today i Sputnik. 

Zabrana uključuje, kako se dodaje, prenos ili distribuciju putem bilo kojeg sredstva, kao što su kabal, satelit, IP-TV, internetske usluge, platforme ili aplikacije za razmjenu videozapisa na internetu, nezavisno od toga jesu li nove ili prethodno instalirane.

Predviđena je suspenzija svih dozvola ili odobrenja za emitovanje, kao i angažmani za prenos i distribuciju sa navedenim medijskim kućama. Zabranjeno je i oglašavanje proizvoda ili usluga bilo kojeg sadržaja koji proizvode ili emituju navedene kuće, prenosom ili distribucijom putem bilo kojeg sredstva.

Odlukom se pozivaju pružaoci audiovizuelne medijske usluge da, bez odlaganja, iz ponude isključe programe ili sadržaje navedenih medijskih kuća, odnosno suspenduju bilo kakav aranžman za prenos ili distribuciju njihovih sadržaja.

Pružaoci su pozvani da u što kraćem roku, a ne duže od sedam dana od prijema obavještenja, Agenciji za elektronske medije dostave u pisanoj formi informaciju o preduzetim mjerama za usaglašavanje rada sa donesenom Odlukom.

Na Odluku Vlade Crne Gore, kako prenosi N1, reagovala je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, koja je rekla da će Rusija preduzeti odgovarajuće mjere protiv Crne Gore.

“Još jedan napad crnogorske vlade smatramo za neprijateljski akt otvorene cenzure, osmišljen da s jedne strane pruži privid legitimiteta najgrubljem kršenju medijskih sloboda, a s druge da zadobije naklonost Brisela u nadi za obećanim napretkom na evropskom putu”, rekla je Zaharova, prenosi Tass.

Vlada Crne Gore je 8. aprila 2022. donijela odluku o sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Zvanična odluka objavljena je 14. aprila u Službenom listu te zemlje, nakon čega su državne istitucije i agencije trebalo da počnu s primjenom sankcija prema Ruskoj Federaciji, kompanijama i pojedincima iz te države.

Spisak svih zabranjenih ruskih medija je: RT - Russia Today English, RT - Russia Today UK, RT - Russia Today Germany, RT - Russia Today France, RT - Russia Today Spanish, Sputnik, Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24, TV Centre International, NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV, Pervyi Kanal, RT – Arabic, Sputnik Arabic, RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook i Katehon.

Izvor: Agencija za elektronske medije Crne Gore, N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.