Regulator u Crnoj Gori: Slijedimo odluku Vlade o zabrani RT-a i Sputnjika

Regulator u Crnoj Gori usvojio zaključak o nadzoru zabrane RT-a i Sputnjika

Regulator u Crnoj Gori: Slijedimo odluku Vlade o zabrani RT-a i Sputnjika

Predsjednik Vijeća AEM-a Branko Bošković kazao je da ta agencija ne zabranjuje ruske medije “Russia Today” i “Sputnjik”, već slijedi odluku Vlade Crne Gore.
 
foto: Pixabay
 
Vijeće Agencije za elektronske medije u Crnoj Gori (AEM) na jučerašnjoj sjednici je jednoglasno usvojilo zaključak da su stupanjem na snagu odluke Vlade te zemlje o restriktivnim mjerama prema ruskim medijima “Russia Today” (RT) i “Sputnjik” pružaoci tih usluga dužni da, ukoliko nisu, iz svoje ponude isključe te programe i njihove sadržaje bez odlaganja. To podrazumijeva suspenziju svih dozvola za emitovanje za prenos i distribuciju na bilo kojoj platformi. 
 
Predsjednik Vijeća AEM-a Branko Bošković kazao je juče da ta agencija ne zabranjuje ruske medije “Russia Today” i “Sputnjik”, već slijedi odluku Vlade Crne Gore o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Vijeća Evropske unije koju će, kako navodi, i nadgledati.
 
“Savjet AEM-a je ranije naglasio da bez odluke Vlade nema pravni osnov za zabranu kanala”, podsjeća Bošković, dok član Vijeća AEM-a Milan Radović ističe da “brine o nezavisnosti AEM-a”. 
 
“Agencija treba da izvršava odluke Vlade. Komunikacija AEM-a sa javnošću mora biti precizna, jer se govorilo da je Savjet već donio odluku. Moramo biti oprezni, znači Vlada donosi te mjere. AEM je nezavisna agencija i tu smo da čujemo druge stavove i donesemo zaključke”, rekao je Radović.
 
Pomoćnica direktora te agencije Jadranka Vojvodić navodi da je AEM prepoznata kao organ za nadzor te odluke te kaže da je to dio novih nadležnosti agencije.
 
Član Savjeta Edin Koljenović ističe da su se našli u novoj situaciji kao regulatori.
 
“Vrlo je važno, mi smo se našli u novoj situaciji kao regulatori, jer se donosi jedna odluka instance EU. Mi smo u komunikaciji i sa međunarodnim partnerima i pratili smo šta možemo da uradimo. Čini mi se da smo došli do momenta da uz odluku Vlade možemo da pratimo šta se dešava na tržištu”, kazao je Koljević.
 
I Reuters prenosi zaključak sa jučerašnje sjednice AEM-a i raniju odluku Vlade Crne Gore i navodi da je “Crna Gora članica NATO-a dom velikog broja etničkih Srba koji imaju tendenciju da budu proruski orijentisani, dok većina Crnogoraca vidi budućnost svoje zemlje u EU”. 
 
Takođe, Reuters piše i da se ekonomija Crne Gore oslanja na turizam i da ta zemlja na jadranskoj obali obično privlači mnoge posjetitelje iz Rusije i Ukrajine, kao i da mnogi Rusi tamo posjeduju imovinu ili jahte.
 
Podsjetimo, Vlada Crne Gore je 8. aprila donijela odluku o sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Zvanična odluka objavljena je 14. aprila u Službenom listu te zemlje, nakon čega su državne istitucije i agencije trebalo da počnu s primjenom sankcija prema Ruskoj Federaciji, kompanijama i pojedincima iz te države.
 
Radio Slobodna Evropa piše da se Crna Gora još 1. marta deklarativno pridružila sankcijama koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije, ali da je Vlada premijera Zdravka Krivokapića izbjegavala da usvoji odluku kako bi se one mogle primijeniti u praksi.
 
Evropska unija prošlog mjeseca je zabranila RT i Sputnjik zbog, kako su naveli, “sistemske manipulacije informacijama i dezinformacija” zbog ruske invazije na Ukrajinu. 
 
Izvor: RTCG, Reuters, RSE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.