Urednici vodećih evropskih novina traže rješavanje izbjegličke krize

novine stampani mediji

Urednici vodećih evropskih novina traže rješavanje izbjegličke krize

U otvorenom pismu Evropskoj uniji, urednici nekih od navjećih evropskih novina traže "odlučnu akciju u rješavanju izbjegličke krize".

Urednici njemačkog Die Zeita, francuskog Libérationa, španskog El Paìsa, norveškog Morgenbladeta i britanskog Independenta neki su od potpisnika otvorenog pisma koje su urednici evropskih novina uputili vodstvu Evropske unije. "Unatoč našoj problematičnoj prošlosti, Evropa sada mora pokazati da je ujedinjeni kontitent izgrađen na principima solidarnost, jednakosti i slobode", kaže se u pismu. Sastanak ministara EU na kojem će se raspravljati o rješavanju izbjegličke krize, zakazan za 14. septembar u Briselu, prilika je da se poduzme "odlučna akcija u rješavanju ove humanitarne tragedije i spriječi daljnji gubitak ljudskih života", smatraju potpisnici.

Zahtjevi navedeni u pismu su uspostavljanje jednostavnih, sigurnih i praktičnih načina traženja azila u Evropi bez riskiranja života imigranata koji pokušavaju doći do EU; solidarnost sa zemljama koje se nalaze na granicama EU, gdje izbjeglice prvo pristižu; privremena suspenzija Dablinskog sporazuma, prema kojem se azilanti vraćaju na prvu tačku ulaska u EU; fer raspodjela izbjeglica među zemljama Evropske unije; te povećanje finansijske i humanitarne pomoći zemaljama pogođenim sirijskim konfliktom. Od EU se također traži da poveća pritisak na zemlje poput Irana, Rusije, Saudijske Arabije, Turske i SAD-a, koje su ključni igrači u dovođenju učesnika u sirijskom konfliktu pred UN pregovore.

Kompletno pismo urednika možete pročitati ovdje.

Izvor: Guardian, Independent, Die Zeit