Ukupno 100 godina zatvora osuđenima za ubistvo Ćuruvije

Ukupno 100 godina zatvora osuđenima za ubistvo Ćuruvije

Ukupno 100 godina zatvora osuđenima za ubistvo Ćuruvije

Viši sud u Beogradu u ponovljenom postupku proglasio je krivim četvoricu optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije. Nepravosnažno su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

foto: cenzolovka

Bivši funkcioneri i operativci Službe državne bezbednosti Srbije Radomir Marković i Milan Radonjić nepravomoćnom presudom su osuđeni na po 30 godina, a Miroslav Kurak i Ratko Romić na po 20 godina zatvora, zbog ubistva novinara i urednika Slavka Ćuruvije, koji je ubijen u aprilu 1999. godine ispred zgrade u kojoj je živio u Beogradu. 

Do pravosnažnosti presude, sud je odredio da Radonjić i Romić ostanu u kućnom zatvoru, dok Marković već u zatvoru izdržava 40-godišnju kaznu za ubistvo Ivana Stambolića, atentate na Ibarskoj magistrali i u Budvi.

Specijalni sud je u potpunosti potvrdio svoju prvu presudu iz 2019. godine, jer je, kako je rekla predsjednica sudskog vijeća Snežana Jovanović, odlučivao na osnovu istog dokaznog materijala. Ona je na kraju kratkog obrazloženja odluke, donesene u petak prošle sedmice, navela da postoje „male izmene koje suštinski nisu promenile stav veća“.

Nije precizirala o kakvim se izmjenama radi ali, piše Cenzolovka, sudeći po ponavljanju identičnih formulacija koje se nalaze i u prvostepenoj presudi, sudsko vijeće nije odgovorilo na pitanja i primjedbe koje je iznio Apelacioni sud kada je prošle godine ukinuo prvostepenu presudu. 

Radomir Marković je, prema presudi, kriv za teško ubistvo u podstrekivanju, dok su Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić optuženi kao saizvršioci za isto krivično djelo. Prema presudi, Marković je djelovao po nalogu N. N. lica, a po prethodnom dogovoru i planu da se sa umišljajem liši života Slavko Ćuruvija, iz niskih pobuda, zbog Ćuruvijinog kritičkog istupanja u zemlji i inostranstvu, a radi očuvanja vlasti. Marković je plan o ubistvu Ćuruvije prenio Milanu Radonjiću, pa je ovaj „postigao dogovor“ sa Miroslavom Kurakom i Ratkom Romićem o izvršenju krivičnog djela.

Tužilac Milenko Mandić i zastupnici odbrane najavili su žalbe na presudu.

Izvor: Cenzolovka

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.