Ukrajina najsmrtonosnija za novinare

61 ubijena novinara u prvoj polovini 2014.

Ukrajina najsmrtonosnija za novinare

Prva polovina 2014. godine je bila najrizičnija za lokalne novinare - čak 49 novinara ubijeno je prateći događaje u svojoj zemlji.

Foto: INSI

U prvih šest mjeseci 2014. godine, Ukrajina je bila najopasnija zemlja za novinare: ubijeno je sedam medijskih radnika, izvještava Institut za sigurnost izvještavanja (INSI) u svom polugodišnjem izvještaju "Ubiti glasnika". Šest novinara je ubijeno u Iraku, dok su Sirija i Pakistan treća odnosno četvrta najopasnija mjesta za novinare, sa po pet novinara ubijenih u svakoj od zemalja. Dalje, četiri novinara su ubijena u prvih šest mjeseci ove godine u Afganistanu i tri na Filipinima. U prethodne dvije godine Sirija je predstavljala najopasnije mjesto za novinare, no sukobi u Ukrajini izbacili su ovu zemlju na vrh liste.

Najveći broj stradalih su televizijski novinari, njih 23, a broj ubijenih iz drugih vrsta medija je: 16 radijskih novinara, 14 novinara iz štampanih medija, šest novinara iz novinskih agencija, jedan novinar iz online medija i jedan novinar iz još uvijek nepoznatog medija. 

INSI-ev izvještaj bilježi sve smrtne slučajeve bez obzira da li su nasilni, slučajni ili uzrokovani bolešću novinara umrlih na zadatku ili kao rezultat napada na njihovu novinsku organizaciju. Ovogodišnji izvještaj bilježi zabrinjavajući porast u broju smrtnih slučajeva novinara: čak dvadeset novinara više stradalo je ove godine u odnosu na prošlu.

Izvor: INSI