Svjetski dan slobode medija: medijske slobode za bolju budućnost

Svjetski dan slobode medija: medijske slobode za bolju budućnost

Svjetski dan slobode medija: medijske slobode za bolju budućnost

Medijske organizacije iz cijelog svijeta i ove godine pozivaju na obilježavanje 3. maja, Svjetskog dana slobode medija i skreću pažnju na veliki broj novinara koji se nalaze u zatvorima ili rade pod prijetnjama.

3. maj se obilježava od 1991. i predstavlja dan kada se slave fundamentalni principi slobode štampe, evaluira stanje medijskih sloboda u svijetu, brani nezavisnost medija i odaje poštovanje novinarima koji su izgubili živote baveći se ovom profesijom.

Medijske organizacije i organizacije za odbranu ljudskih prava organiziraju različite kampanje čiji je cilj skretanje pažnje javnosti na prijetnje medijskim slobodama. Tako je Svjetska asocijacija novinskih izdavača WAN-IFRA pozvala javnost da putem Twitter hashtaga #FreethePress prošire vijest o pojedinačnim slučajevima novinara koji su u zatvorima širom svijeta, dok UNESCO ovim povodom u Parizu organizira dvodnevnu konferenciju pod nazivom "Sloboda medija za bolju budućnost", te nudi niz resursa i dokumenata koje je moguće preuzeti prilikom obilježavanja Svjetskog dana medija.

Da prijavite događaj obilježavanja Svjetskog dana medija, posjetite oficijelnu mapu događaja.

Izvor: UNESCO, IFJ, WAN-IFRA