Ugašene najveće dnevne novine u Mađarskoj

Ugašene najveće dnevne novine u Mađarskoj

Ugašene najveće dnevne novine u Mađarskoj

Dnevni list Népszabadság, najtiražniji mađarski politički dnevnik, ugašen je potezom koji zaposleni nazivaju "pučem".

Zaposlene Népszabadsága je u ponedjeljak dočekao prestanak štampanja lista, gašenje online arhiva i otkazane e-mail adrese novinara i novinarki. Opozicioni politički dnevnik sa tiražom od 38.000 na taj je način ugašen, a zaposleni potez nazivaju "pučem".

Gašenje Népszabadsága, koji je osnovan 1956. i trenutno se nalazi u vlasništvu austrijskog Mediaworksa, objašnjava se neodrživim finansijskim gubicima, te je najavljena i prodaja lista.

Mađarski novinari i evropske organizacije za zaštitu medijskih sloboda ipak izražavaju zabrinutost iznenadnim potezom, te smatraju da će gašenje ljevičarskog dnevnog lista dodatno narušiti loše medijske slobode u Mađarskoj, pod konstantnim pritiskom vlade premijera Viktora Orbana. 

“Čini se jasnim da vlada i vladajuća stranka ne žele dati priliku opoziciji da izrazi svoje stavove putem nezavisnih medija. Zatvaranje novina je kršenje medijskih sloboda i radničkih prava", kaže László Lengyel, kopredsjedavajući Mađarske unije novinara (HPU).
 
Vijest o gašenju novina izazvala je jake reakcije mađarske javnosti, te je oko 2.000 građana izašlo na ulice u znak protesta u Budimpešti. Evropska komisija je najavila da pomno prati slučaj i razvoj situacije.

“Vjerujemo da je ovo cijena koju je Népszabadság platio za objavljivanje istine", komentariše slučaj presjednik Evropske federacije novinara (EFJ), Mogens Blicher Bjerregård. 

Mađarska je na Indeksu slobode medija 2016. rangirana na 67. mjestu, jedno mjesto iznad Bosne i Hercegovine.

Izvor: EFJ, New York Times, HND, Deutsche Welle