SEEMO pokrenuo sajt o ugroženoj slobodi medija u Mađarskoj

Web Sajt

SEEMO pokrenuo sajt o ugroženoj slobodi medija u Mađarskoj

Podstaknuta problematičnim stanjem medijskih sloboda u Mađarskoj,
Organizacija za medije u južnoj i istočnoj Evropi (The South and East
Europe Media Organisation – SEEMO) pokrenula je u aprilu web sajt
www.hungarypressfreedom.org.

Sajt sadrži vesti, eksluzivne mesečne izveštaje, pravne i političke analize, kao i stručna mišljenja na temu mađarskog Medijskog ustava i Medijskog zakona i njihove kasnije izmene i dopune.

Na sajtu se mogu pratiti politički događaji i debate u pogledu medijskih sloboda u Mađarskoj, sa linkovima na informacije o ovoj temi koje objavljuju vlade drugih zemalja, kao i organizacije specijalizovane za slobodu medija.

“Mađarski Medijski zakon, odobren u decembru 2010, kritikovan je pre i posle usvajanja. Utisak je da se neki njegovi članovi kose sa evropskim standardima slobode medija”, navodi SEEMO u saopštenju za štampu povodom pokretanja sajta Hungarypressfreedom.org. “Kao rezultat međunarodnog pritiska i kritike, pogotovo od strane Evropske komisije, neki kontroverzni delovi zakona su izmenjeni i odobreni u martu 2011. Međutim, većina organizacija koja se bavi slobodom medija, uključujući International Press Institute (IPI) i SEEMO, smatraju ove izmene “kozmetičkim”, a ne suštinskim”, objašnjava SEEMO u saopštenju.

SEEMO je sajt www.hungarypressfreedom.org pokrenuo u partnerstvu sa Centrom za nezavisno novinarstvo iz Budimpešte (Center for Independent Journalism).

The South and East Europe Media Organisation (SEEMO) je mreža urednika, medijskih menadžera i vodećih novinara iz jugoistočne i centralne Evrope i članica je International Press Institute-a (IPI).