U Ukrajini stradao francuski novinar bh. porijekla Arman Soldin

U Ukrajini stradao francuski novinar bh. porijekla Arman Soldin

U Ukrajini stradao francuski novinar bh. porijekla Arman Soldin

Arman Soldin bio je jedan od prvih Bosanaca evakuisanih u Francusku početkom 1992.

foto: AFP / Twitter

Francuski novinar Arman Soldin, rođen u Sarajevu, koji je radio za novinsku agenciju Agence France-Presse (AFP), poginuo je u Ukrajini 9. maja u u blizini grada Bakhmuta, javlja France24.

Soldin je poginuo kada je projektil pao blizu mjesta gdje se nalazio sa četvoricom novinara AFP-a u društvu ukrajinske vojske. Njegove kolege nisu povrijeđene. 

Rođen je u Sarajevu, a sa 12 mjeseci evakuisan je u Francusku početkom 1992. godine. 

"Priče o izbjeglicama utiču na mene", rekao je u intervjuu za AFP krajem prošle godine. "Dolazim iz Bosne, Sarajeva. Ja razumijem patriotizam, ali ne znam mnogo o ultranacionalizmu", naveo je.

Tečno je govorio francuski, engleski i italijanski, ali mu je bosansko naslijeđe, kako je kazao, pomoglo na terenu u Ukrajini.

"To je još jedan slavenski jezik pa se pomalo razumijemo. Mnoge žene se zovu Oksana, kao moja majka", rekao je.

France24 piše da je Soldin bio nadareni mladi fudbaler koji je igrao u ekipi Stade Rennais u Francuskoj, ali se nakon povrede pridružio AFP-u kao pripravnik u Rimu 2015. godine.

Prvo izvještavanje kao video novinara bilo je iz Londona u vrijeme kad se dešavao Brexit.

Tokom početka pandemije Covid-19, 2020. godine, vratio se u Rim, ali je nastavio putovati tražeći priče čak i kada je sve bilo zatvoreno.

Kada je 24. februara 2022. Rusija napala Ukrajinu, Soldin se dobrovoljno prijavio da bude jedan od prvih specijalnih dopisnika agencije, te je u Ukrajinu stigao već sljedećeg dana.

 

Soldin je u Ukrajini vodio izvještavanje tima i redovno putovao u žarišta na istoku i jugu.

Svako ko je upoznao Soldina, kako prenosi France24, bio je oduševljen njegovim zaraznim entuzijazmom, bezgraničnom energijom i hrabrošću.

"Armanov briljantan rad obuhvatio je sve ono što nas je učinilo ponosnim na AFP-ovo novinarstvo u Ukrajini", izjavio je globalni direktor vijesti AFP-a Phil Chetwynd.

"Njegova smrt je užasan podsjetnik na rizike i opasnosti izvještavanja o ovom ratu. Naše misli večeras su sa njegovom porodicom i prijateljima i sa svim našim ljudima na terenu u Ukrajini", dodao je juče Chetwynd.

Direktorica AFP-a za Evropu Christine Buhagiar kazala je da je Soldin bio pravi reporter sa terena, uvijek spreman da radi i na najtežim mjestima.

Saučešće Soldinovim prijateljima i porodici uputili su i iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). 

"Novinari su civili čije izvještavanje sa ratnih područja je neophodno. Pozivamo ruske i ukrajinske vlasti da temeljno istraže okolnosti Soldinove smrti", izjavila je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ-a za Evropu i centralnu Aziju.

Prošle sedmice ukrajinski fikser Bohdan Bitik ubijen je u Hersonu, gradu na jugu Ukrajine, dok je italijanski dopisnik Corrado Zunino ranjen.

Soldin je najmanje 15. novinar koji je ubijen dok je izvještavao o ratu otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Svoj 32. rođendan proslavio je sa timom AFP-a 21. marta u Kramatorsku.

Ministarstvo odbrane Ukrajine nedavno je, kako podsjeća Guardian, uvelo novi sistem akreditacije medija. Sada je potrebna posebna dozvola za posjetu crvenim zonama koja se nalaze u područjima blizu ruskih vojnih položaja. Ukrajinska vojska obično prati novinare u posjetama linijama fronta.

Izvor: France24, CPJ, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.