Ubijen još jedan novinar u Ukrajini

U Ukrajini ubijen novinar Bohdan Bitik

Ubijen još jedan novinar u Ukrajini

Bitik je 13. medijski radnik koji je ubijen na dužnosti otkako je Rusija napala Ukrajinu.

foto: Pixabay / Ilustracija

Ukrajinski novinar Bohdan Bitik ubijen je 26. aprila iz vatrenog oružja na periferiji Hersona u Ukrajini dok je zajedno sa kolegom novinarom italijanskog lista La Repubblica Corradom Zuninom izvještavao sa tog područja, javlja Evropska federacija novinara (EFJ).

Zunino, koji je ranjen u rame, nosio je pancir sa oznakon “press”, dok još nije poznato, kako prenosi EFJ, da li je pancir nosio i Bitik.

Njih dvojica su se nalazili kod Antonovskog mosta kod Hersona. Most, kako piše Međunarodni institut za medije (IPI), trenutno razgraničava teritoriju pod kontrolom Ukrajine i Rusije.

Napad su, kako EFJ prenosi pisanje medija, najvjerovatnije izveli ruski snajperisti.

“Dobro sam, imam ranu u desnom ramenu, okrznuo me metak koji je pogodio mog velikog prijatelja Bohdana“, rekao je Corrado Zunino za La Repubblica. “Prošli smo tri kontrolna punkta, Bohdan je razgovarao sa ukrajinskom vojskom i pustili su nas bez problema. To nije bila zona borbenih dejstava. Onda smo pogođeni”, dodao je Zunino između ostalog.

Evropska i međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pridružila se svojoj italijanskoj podružnici Federazione Nazionale Stampa Italiana (FNSI) u izražavanju saučešća rodbini i kolegama Bohdana Bitika i iskazivanju solidarnosti sa Corradom Zuninom.

“Zasjeda i smrt Bohdana Bitika je zastrašujuća vijest i to nas sve podsjeća na osnovnu ulogu ljudi na terenu da nas informišu o ratovima”, napisao je u tweetu predsjednik FNSI i novinar Raija Vittorio di Trapani.

Predsjednik Nacionalne unije novinara Ukrajine (NUJU) Sergiy Tomilenko istakao je da su ubistvo ukrajinskog novinara koji je radio kao fikser i ranjavanje italijanskog novinara još jedan ratni zločin koji su počinili Rusi.

“To je ujedno i dokaz opasnosti koju predstavlja naša profesija. Nacionalna unija novinara Ukrajine zahvaljuje hrabrim italijanskim novinarima koji rade na prvoj liniji fronta. Apelujemo na sindikat italijanskih novinara i La Repubblicu da garantuju zaštitu prava ukrajinskog fiksera kao člana italijanskog medijskog tima”, dodao je.

IPI takođe najoštrije osuđuje smrtonosni napad i zahtijeva da se pronađu i procesuiraju odgovorni za, kako navode, ratni zločin.

Ukrajinske vlasti osudile su incident kao ratni zločin, napominjući da su Zunino i Bitik ušli u područje uprkos upozorenjima ukrajinske vojske da to nije sigurno. Zvaničnici ukrajinske vojske takođe tvrde da je pancire sa oznakom “press” nosio samo italijanski novinar.

Izvršni direktor IPI-ja Frane Maroević kaže da posljednji slučaj ubistva i ranjavanja novinara u Ukrajini demonstrira kontinuiranu opasnost s kojom se suočavaju ratni novinari u zemlji, pozivajući na procesuiranje odgovornih za ubistvo novinara.

Poziv na odgovornost uputio je i Komitet za zaštitu novinara (CPJ). Navode da su prema međunarodnom humanitarnom pravu medijski radnici civili i da bi s tim u vezi trebali biti zaštićeni.

Bohdan Bitik je, kako navodi Platforma za sigurnost novinara Vijeća Evrope, 13. medijski radnik ubijen na dužnosti otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022.

Izvor: EFJ, IPI, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.