U Turskoj napadnuta TV ekipa koja je izvještavala o požarima u toj zemlji

U Turskoj napadnuta TV ekipa koja je izvještavala o požarima u toj zemlji

U Turskoj napadnuta TV ekipa koja je izvještavala o požarima u toj zemlji

Turski medijski regulator-RTUK zaprijetilo je emiterima u toj zemlji da će se suočiti sa sankcijama ukoliko se ustanovi da njihovo izvještavanje o požarima izaziva strah u javnosti.

foto: screenshot/Cumhuriyet

Novinari turske Halk televizije napadnuti su dok su uživo izvještavali o požarima u toj zemlji, a napadači su ih, kako piše Međunarodna federacija novinara, optužili da šire lažne informacije.

Međunarodni institut za štampu piše da se napad dogodio nešto iza ponoći 6. avgusta ove godine dok je novinar Halk televizije Gokmen Karadag izvještavao iz turskog grada Marmarisa.

Osim novinara Karadaga, prenosu uživo su, kako se navodi, prisustvovali i novinari Halk televizije Ismail Saymaz i Murat Agirel, kao i gradonačelnik Marmarisa Mehmet Oktay i advokat Salim Sen, a napadači su tokom napada na novinare i tehničku ekipu te televizije govorili da im neće dozvoliti da lažu.

Kako piše Međunarodni institut za štampu, napadači su uhapšeni, prenos uživo je nastavljan, a navodi se i da je jedan od napadača bio član vladajuće AKP stranke u toj zemlji.

Evropska federacija novinara navodi da se napad dogodio nekoliko dana nakon što je turski medijski regulator-RTUK izdao pismeno upozorenje TV stanicama iz te zemlje zbog izvještavanja o požarima u kojem se od njih traži da izvještavaju o požarima koji su uspješno ugašeni, te da bi u protivnom mogli biti sankcionisani.

Prema pisanju Međunarodne federacije novinara, RTUK je zaprijetio emiterima sankcijama ukoliko se ustanovi da je njihovo izvještavanje o požarima izazvalo strah u javnosti, dok novinari tvrde da se suočavaju s preprekama i napadima koji ih sprečavaju da rade svoj posao.

Turski medijski regulator RTUK se optužuje da je pod vodstvom AKP stranke postupao samovoljno pri izricanju kazni protiv programa koji su kritični prema vladi te zemlje, a Evropska federacija novinara navodi i da se predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan i njegova vladajuća AKP stranka suočavaju sa sve većim kritikama zbog velikih požara u kojima je poginulo najmanje osam ljudi.

Napad na novinarsku ekipu Halk televizije su osim novinarskih udruženja i sindikata iz Turske osudili i Evropska federacija novinara, Međunarodni institut za štampu i Međunarodna federacija novinara iz kojih su od turskih vlasti zatražili da provedu detaljnu istragu u ovom slučaju.

Glavni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger je, između ostalog, rekao da su zabrinuti zbog prijetnji i napada s kojima se novinske kuće trenutno suočavaju u Turskoj, kao i zbog pokušaja vlasti te zemlje da cenzurišu medije što predstavlja ozbiljno kršenje slobode medija i prava na informisanje.

Zamjenik direktora Međunarodnog instituta za štampu Scott Griffen je dodao da je ovo jedan od posljednjih primjera koji pokazuje porast fizičkih napada na novinare u Turskoj što je djelimično rezultat nedostatka posljedica za napadače i podsjetio da mediji imaju veoma važnu ulogu u pružanju informacija o požarima u toj zemlji, te da svaki napad na novinara koji izvještava o tome predstavlja napad na pravo javnosti da zna.

Izvor: EFJ, IFJ, IPI

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.