Dvije godine i 17 dana zatvora zbog vrijeđanja predsjednika i bivšeg premijera Turske

Dvije godine i 17 dana zatvora zbog vrijeđanja predsjednika i bivšeg premijera Turske

Dvije godine i 17 dana zatvora zbog vrijeđanja predsjednika i bivšeg premijera Turske

Iz Komiteta za zaštitu novinara kažu da ne smije biti osporena žalba novinara koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog vrijeđanja predsjednika i premijera Turske.

foto: pixabay

Turski novinar i zagovaratelj slobode medija Hakki Boltan osuđen je na dvije godine zatvora zbog vrijeđanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i bivšeg premijera te zemlje Ahmeta Davutoglua, piše Komitet za zaštitu novinara.

Kako navode, prvostepeni sud iz Diyarbakira je Boltanu izrekao zatvorsku kaznu od 14 mjeseci i 17 dana zbog vrijeđanja turskog predsjednika Erdogana, te 10 mjeseci zbog vrijeđanja bivšeg premijera Turske Davutoglua.

Boltan, bivši urednik novina Ayadiya Welat i bivši predsjednik Udruženja slobodnih novinara iz Turske će, prema tvrdnjama njegovog advokata, do izricanja drugostepene presude biti na slobodi, piše Komitet za zaštitu novinara.

Programski koordinator Komiteta za zaštitu novinara za Evropu i Srednju Aziju Gulnoza Said je, kako se navodi, rekao da Turska ne smije osporiti Boltanovu žalbu i da on ne bi trebao ići u zatvor zbog ostvarivanja svoga prava na slobodu govora, te da bi turske vlasti trebale provesti potrebne pravne reforme kako novinari ne bi živjeli u strahu od zatvaranja zbog vrijeđanja državnika.

Komitet za zaštitu novinara navodi da je Boltan prvi put optužen za vrijeđanje predsjednika i javnog službenika 2019. godine, a optužbe su navodno proizašle iz javne izjave koju je Boltan dao 2016. godine dok je bio predsjednik novinarskog udruženja.

On je tada, kako piše Komitet za zaštitu novinara, izrazio zabrinutost zbog smrti novinara Rohata Aktasa koji je radio za izdanje novina Azadiya Welata na kurdskom jeziku i krivio predsjednika Erdogana i tadašnjeg premijera Davutoglua za nasilje između turskih snaga i kurdskih pobunjenika.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.