Turska: U prva četiri mjeseca 2021. suđeno 213 novinara, a zatvoreno ih je najmanje 68

Turska: U prva četiri mjeseca 2021. suđeno 213 novinara, a zatvoreno ih je najmanje 68

Turska: U prva četiri mjeseca 2021. suđeno 213 novinara, a zatvoreno ih je najmanje 68

Dvadeset novinara u Turskoj je osuđeno na ukupnu zatvorsku kaznu od 57 godina i 10 mjeseci, navodi se u izvještaju Platforme za nezavisno novinarstvo P24.

foto: pixabay

Novi izvještaj Platforme za nezavisno novinarstvo P24 pokazao je da se u Turskoj, u prva četiri mjeseca 2021., sudilo 213 novinara a zatvoreno ih je najmanje 68, piše IFEX, mreža organizacija koje promovišu slobodu izražavanja i informisanja.

Broj zatvorenih novinara u Turskoj prvi put od 2016. pao je ispod 70, a u izvještaju je naglašeno da to nije zbog toga što se smanjilo sudsko uznemiravanje sa kojim se suočavaju novinari u toj zemljji, nego zato što je početkom ove godine oslobođeno nekoliko novinara koji su bili zatvoreni skoro pet godina.

Među njima su, kako se navodi, novinar Ahmet Altan koji je oslobođen u aprilu ove godine, nakon što je u zatvoru proveo četiri godine i sedam mjeseci, te novinarka Busra Erdal koja je istog mjeseca puštena na slobodu nakon četiri godine i osam mjeseci provedenih u zatvoru.

Iako se smanjio broj zatvorenih novinara u Turskoj, IFEX piše da u toj zemlji nije primijećen značajan pad broja novinara koji se suočavaju sa kaznenim progonom navodeći da se u prva četiri mjeseca 2021. na turskim sudovima pojavilo ukupno 213 novinara i medijskih stručnjaka, a u istom periodu je u toku najmanje 107 sudskih postupaka koji se vode protiv novinara.

U Turskoj je, prema suđenjima koja su okončana u prva četiri mjeseca ove godine, dvadeset novinara osuđeno na ukupnu zatvorsku kaznu od 57 godina i 10 mjeseci, piše IFEX.

Fizičke napade u odvojenim incidentima je od početka januara do kraja aprila 2021. pretrpjelo najmanje devet novinara, a u izvještaju se navodi i da javne izjave političara koje su otvoreno usmjerene protiv novinara, izazivaju ozbiljnu zabrinutost za sigurnost novinara u Turskoj.

Prema podacima iz izvještaja, u navedenom periodu je zatvoren najmanje jedan novinar, 20 ih je u tom periodu bilo privedeno barem jednom, dok je sklopu novih istraga koje su pokrenute u tom periodu ispitano najmanje 14 novinara.

Osim toga, izvještaj je obuhvatio i dio koji se odnosi na administrativne novčane kazne i zabrane javnog oglašavanja koje izdaju tursko vijeće radija i televizije-RTUK i Agencija za oglašavanje medija-BIK a koje su se, kako piše IFEX, pod trenutnom vladom pretvorile u glavna sredstva političkog pritiska na nezavisne medije.

Kako se navodi, BIK je nastavio uvođenje zabrana javnog oglašavanja novinama čak i nakon što je ustavni sud te zemlje objavio presudu u vezi sa prijavom koju su podnijeli administratori novina Korkusuz, da zabrane javnog oglašavanja krše slobodu medija i slobodu izražavanja.

U izvještaju se navodi da su prava prikazivanja javnih oglasa ograničena novinama Evrensel i Yeni Asya, kao i da bi ove novine vjerovatno mogle trajno izgubiti licencu za prikazivanje javnih oglasa.

Tokom prva četiri mjeseca 2021. RTUK je, kako se navodi, izdavao kazne medijima poput Halk TV, TELE1, KRT i FOX TV. U tom periodu, RTUK nije izrekao kazne za zabranu emitovanja ili suspenziju programa, piše IFEX.

Izvještaj Platforme za nezavisno novinarstvo P24 je, kako piše IFEX, dio projekta Expression Interrupted, a izvještaj se odnosi na slobodu govora u Turskoj za prva četiri mjeseca u 2021. s posebnim naglaskom na slobodu medija. Podaci izneseni u izvještaju su, kako se navodi, predstavljeni na osnovu dostupnih informacija i praćenja suđenja u toj zemlji.

Izvor: IFEX

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.