Turska policija napala i privela fotoreportera AFP-a koji je izvještavao o povorci ponosa u Istanbulu

Turska policija napala i privela fotoreportera AFP-a koji je izvještavao o povorci ponosa u Istanbulu

Turska policija napala i privela fotoreportera AFP-a koji je izvještavao o povorci ponosa u Istanbulu

Fotoreporter AFP-a je na Twitteru napisao da su mu policajci prilikom hapšenja koljenima pristisnuli leđa i grlo zbog čega nije mogao disati.

foto: Duvar English/screenshot Twitter

Komitet za zaštitu novinara i Međunarodni institut za štampu osudili su napad i privođenje fotoreportera Francuske novinske agencije-AFP Bulenta Kilica tokom njegovog izvještavanja o povorci ponosa u Istanbulu 26. juna ove godine.

Nagrađivani turski fotoreporter Kilic je, kako se navodi, na Twitteru napisao da su mu policajci prilikom hapšenja koljenima pristisnuli leđa i grlo zbog čega nije mogao disati.

Međunarodni institut za štampu piše da je Kilic pušten na slobodu tri sata nakon privođenja i davanja izjave, kao i da on zbog prekomjerne upotrebe sile planira podnijeti krivičnu prijavu protiv policajaca koji su ga uhapsili.

Koordinator programa Međunarodnog instituta za štampu za Tursku Renan Akiavas je, kako se navodi, podržao Kilica u njegovoj potrazi za pravdom protiv policijskog nasilja i rekao da je brutalno privođenje Kilica tokom praćenja povorke ponosa u Istanbulu bio najočitiji primjer nesrazmjerne upotrebe sile od strane policije, kao i da se zbog policijske brutalnosti ne smije riskirati sigurnost novinara.

Komitet za zaštitu novinara piše da su u privođenju Kilica učestvovala četiri policajca te da je Kilic oslobođen bez optužbi.

Gulnoza Said, koordinator programa Komiteta za zaštitu novinara za Evropu i Srednju Aziju je, kako se navodi, rekao da bi turske vlasti trebale temeljno istražiti policajce koji su učetvovali u privođenju Kilica i poduzeti konkretne mjere koje bi policijske službenike spriječile da uznemiravaju novinare koji rade na terenu.

Izvor: IPI, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.