U Srbiji četvrti put protesti “Novinari ne kleče”

U Srbiji četvrti put protesti “Novinari ne kleče”

U Srbiji četvrti put protesti “Novinari ne kleče”

Oko 200 novinara, fotoreportera i građana protestovalo je ispred Vlade Srbije sa porukom da “Novinari ne kleče” i sa zahtjevom za smjenu ministra odbrane.

Foto: Žarka Radoja/Twitter

Protesti novinara, koji su po četvrti put u posljednjih mjesec i po održani u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije, tražili su smjenu ministra odbrane Bratislava Gašića koji je novinarki B92 uputio seksističke komentare početkom decembra prošle godine, ali su tražili i da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prestane da zastrašuje javnost i vrši pritisak na medije, kao i da prestane da komentariše istrage.

Još jedan od zahtjeva sa protesta iz Beograda je bio i da se pokrene postupak protiv onih koji su prinudili ili su pokušavali da prinude novinare da se učlane u Srpsku naprednu stranku kako bi zadržali svoja radna mesta.

Zatraženo je i da ne budu usvojene izmjene Zakona o autorskim i srodnim pravima za koje fotografi tvrde da bi ugrozilo njihova autorska prava.

Srbijanski karikaturista Marko Somborac svečano je presjekao ružičastu vrpcu na fotografiji “Maketa smene Gašića” i objavio fazu 1A postavljanja makete.

Izvor: Cenzolovka, B92