Pogubljen novinar u Iranu

Pogubljen novinar u Iranu

Pogubljen novinar u Iranu

Iranske vlasti su optužile novinara Roohollaha Zama za izazivanje nereda tokom antivladinih protesta 2017. godine u toj zemlji.

foto: cpj

Novinar i urednik Amad News Telegram kanala Roohollah Zam pogubljen je u subotu ujutro u Iranu, a kako prenosi CNN, iranske vlasti su ovo pogubljenje izvršile vješanjem.

Zam je bio optužen da je svojim člancima na internetu inspirisao proteste širom Irana 2017. godine, zbog čega je iz te zemlje bio prognan u Francusku, piše Al Jazeera.

Nakon što je proveo godinu u Francuskoj, CNN piše da je, prema ministarstvu vanjskih poslova te zemlje, Zam napustio Francusku 11. oktobra 2019., te da su ga iranske vlasti uhapsile tri dana kasnije.

Iranske vlasti su nakon hapšenja objavile video snimak u kojem je Zam prikazan u automobilu sa zatamnjenim naočalama, a CNN navodi da se na tom video snimku vidi i kako Zam sjedi pred kamerom i “izvinjava” za svoje postupke.

Suđenje Zamu je, kako se navodi,  počelo 9. februara ove godine, a već u junu mu je zbog “izazivanja nereda u zemlji” izrečena smrtna kazna. Al Jazeera piše da se navedena optužba često koristi u slučajevima za koje se sumnja da uključuju špijunažu ili pokušaje rušenja iranske vlade.

Zamovo pogubljenje osudila je Evropska unija, kao i Komitet za zaštitu novinara čiji je koordinator programa za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, Sherif Mansour rekao da su se ovim činom “iranske vlasti pridružile kampanji kriminalnih bandi nasilnih ekstremista koji ušutkuju novinare ubijajući ih” i dodao da je pogubljenje Zama monstruozan i sramotan čin koji međunarodnoj zajednici ne smije proći neprimijećeno.

Izvor: Al Jazeera, CNN, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.