Troje iranskih novinara prebačeno u ozloglašene zatvore

Tri iranska novinara prebačena u ozloglašene zatvore

Troje iranskih novinara prebačeno u ozloglašene zatvore

Iran se nalazi na 174. mjestu od 180 zemalja prema RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija.
 
foto:  Emiliano Bar on Unsplash
 
Reporteri bez granica (RSF) javili su da je troje iranskih novinara premješteno u zatvore koji su poznati po okrutnom, nečovječnom i ponižavajućem postupanju prema zatvorenicima. 
 
Alieh Motalebzadeh, Narges Mohammadi i Kayvan Samimi Behbahani premješteni su samo nekoliko dana nakon što je iranski novinar Baktash Abtin preminuo u teheranskom zatvoru Evin zbog neliječenja COVID-19.
 
“Prebacivanjem zatvorenika iz jednog pritvorskog centra u drugi i lišavanjem medicinske njege kao što je bio slučaj s Baktashom Abtinom, režim namjerno pokušava slomiti njihov otpor”, rekao je Antoine Bernard, direktor RSF-a za strateške parnice. 
 
Alieh Motalebzadeh, fotoreporterka i potpredsjednica Udruženja za odbranu slobode medija, iznenada je prebačena 9. januara u ženski zatvor Qarchak u grad Varamin. Ovaj zatvor je poznat po užasnim sanitarnim uslovima, a njeno prebacivanje je bila kazna za organizovanje događaja u ženskom dijelu zatvora Evin kojim se obilježila Abtinova smrt. U zatvoru se nalazila od oktobra 2020. i bila je osuđena na trogodišnju zatvorsku kaznu. Njoj je bilo zabranjeno da prima posjete i da razgovara sa porodicom jer je “javno osudila, zajedno s drugim pritvorenicima, zdravstvenu situaciju u zatvoru u vezi s COVID-19”.
 
Novinarka i braniteljica ljudskih prava Narges Mohammadi prebačena je u Qarchak deset dana kasnije, 19. januara. Od hapšenja u novembru 2021. držana je u izolaciji u zatvoru Evin i uskraćeno joj je pravo na posjete i razgovore sa porodicom. Osuđena je na dvije i po godine zatvora zbog “antivladine propagande putem objavljivanja lažnih informacija” i ”vrijeđanja vladinih zvaničnika”, uključujući direktora zatvora Evin. Na tu kaznu dobila je i dodatnu od osam godina zatvora na saslušanju koje je trajalo samo nekoliko minuta. Osuđena je i na 70 udaraca bičem, pored 80 na koje je osuđena u septembru, kako je tada objavila na Instagramu.
 
Kayvan Samimi Behbahani, urednik mjesečnika Iran Farda, prebačen je po kratkom postupku u zatvor Rajai Shahr 20. januara.Taj zatvor jedan je od najgorih iranskih zatvora po broju prijavljenih slučajeva mučenja, silovanja i ubistava. Sa 73 godine Behbahani je jedan od najstarijih zatvorenih novinara na svijetu. On se nalazi u zatvoru uprkos upozorenjima porodice i zaštitnika ljudskih prava, ali i ljekarskom uvjerenju u kome se kaže da je njegovo zdravstveno stanje loše i da ne smije biti u zatvoru. 
 
Pisac i novinar Baktash Abtin preminuo je 8. januara nakon što se zarazio COVID-19 u teheranskom zatvoru Evin. Iako je uprava zatvora bila upozorena da se njegovo stanje dramatično pogoršava, predugo se čekalo da se organizuje njegov transfer u bolnicu. RSF je zatražio od UN-a da osnuje nezavisnu međunarodnu komisiju za istragu njegove smrti.
 
Prema izvješću RSF-a za 2021. godinu, Iran se nalazi na 174. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija.
 
Izvor: RSF
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.