U Finskoj optužena tri novinara za odavanje državnih tajni

U Finskoj optužena tri novinara za odavanje državnih tajni

U Finskoj optužena tri novinara za odavanje državnih tajni

Međunarodni institut za štampu kritikuje odluku o procesuiranju novinara Helsingin Sanomata nakon četverogodišnje istrage.

foto: pixabay

Nakon četvetrogodišnje istrage, trojica novinara dnevnih novina Helsingin Sanomata iz Finske optužena su za odavanje državnih tajni u toj zemlji, piše Međunarodni institut za štampu.

U tim novinama je, kako se navodi, od 16. decembra 2017. godine počelo objavljivanje serije članaka o planovima kojim su se zahtijevale ustavne izmjene o tome da se finskim sigurnosnim službama daju veće ovlasti za provođenje nadzora i tajnih operacija u toj zemlji i inostranstvu.

U člancima je posebno rasvijetljen rad finske obavještajne agencije VKoeL a, kako piše Međunarodni institut za štampu, vlasti te temlje su nakon toga pokrenule istragu protiv tog medija zbog navodnog odavanja državnih tajni. U istrazi je osumnjičeno petoro zaposlenika Helsingin Sanomata, a navodi se i da se troje novinara tih novina suočava sa zatvorskom kaznom u trajanju od četiri mjeseca do četiri godine.

Iz Helsingin Sanomata, kako piše Međunarodni institut za štampu, kažu da navedeni tekstovi ne sadrže nikakve državne tajne i da su te priče od javnog interesa, kao i da finski mediji pišu da su istražitelji utvrdili da se do tih informacija nije došlo nezakonito.

Izvršna direktorica Međunarodnog insituta za štampu Barbara Trionfi je rekla da pokretanje istrage o curenju informacija od strane vlasti Finske predstavlja ozbiljnu prijetnju da novinari u rade slobodno, kao i da je neprihvatljivo da im u toj zemlji prijeti zatvorska kazna zbog obavljanja svog posla i izvještavanja od javnog interesa.

Trionfi je, kako se navodi, dodala i da je ta istraga koja se godinama odugovlači “bacila sjenu” na finsko izvještavanje o pitanjima nacionalne sigurnosti, kao i da je ugroženo pravo javnosti da bude informisana o važnim društvenim pitanjima.

Međunarodni institut za štampu pozvao je vlasti Finske da odbace sve optužbe protiv novinara u slučaju i daju uvjerenja da je očuvanje slobode medija i dalje prioritet u toj zemlji.

Helsingin Sanomat je, kako se navodi, nezavisni medij koji je pokretao inicijative za podršku medijima koji rade u ograničenim okruženjima, poput mađarskog Telexa. Prema ovogodišnjem Indeksu o stanju medijskih sloboda Reportera bez granica, Finska se nalazi na 2. mjestu od 180 zemalja, što ovu zemlju označava kao jednu od najsigurnijih zemalja po pitanju medijskih sloboda širom svijeta.

Izvor: IPI

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.