Twitter ukida pravila o dezinformacijama o Covidu-19

Twitter ukida svoju politiku o dezinformacijama o Covidu

Twitter ukida pravila o dezinformacijama o Covidu-19

Twitter više neće označavati niti uklanjati objave koje sadrže dezinformacije o Covidu-19.
 
foto: Warren Wong on Unsplash
 
Twitter je prestao da primjenjuje svoja pravila o dezinformacijama o Covidu-19, saopštila je ta kompanija društvenih mreža na svojoj web stranici 23. novembra. Naveli su da više neće poduzimati mjere protiv tweetova koji sadrže dezinformacije o Covidu-19 ili naloga koji to objavljuju.
 
Ipak, kako piše BBC, ostala pravila Twittera o lažnim informacijama ostaju na web stranici te društvene mreže.
 
U skladu sa svojim pravilom o Covidu-19, Twitter je upravljao "sistemom od pet udaraca" za naloge koji objavljuju "očigledno lažan ili obmanjujući sadržaj" koji može "dovesti do značajnog rizika za nanošenje štete", kao što je izloženost Covidu-19 ili činjenje štete na račun sistema javnog zdravlja.
 
U pravilima o Covidu-19, kako piše BBC, navodilo se da neće biti poduzete nikakve mjere protiv korisnika koji su jednom objavili dezinformacije, dok su oni koji su zbog svoje objave dobijali pet opomena, mogli biti suspendovani na nekoliko sati, dana ili čak na neodređeno vrijeme.
 
Twitter je prvi put uveo pravilo o obmanjujućim informacijama o Covidu-19 2020. godine. Kako navodi The Verge, prvo je počeo sa stavljanjem oznake na one tweetove koji su sadržavali sporne informacije o Covidu-19 i vakcinama protiv tog virusa. Platforma je zatim uklanjala tweetove koji su sadržavali "dokazno lažan ili potencijalno obmanjujući sadržaj" i trajno suspendovala naloge ako su stalno kršili pravila. Do septembra 2022. je suspendovano više od 11.000 naloga zbog dezinformacija o Covidu-19, te uklonjeno blizu 100.000 spornih sadržaja.
 
Polovinom novembra, kako podsjeća The Verge, novi vlasnik Twittera Elon Musk, koji sebe naziva "apsolutistom slobode govora", je u anketi pitao korisnike te društvene mreže da li su za vraćanje suspendovanih naloga na Twitter onih korisnika koji "nisu prekršili zakon ili učestovali u neželjenom sadržaju". Nakon što je većina korisnika glasala da im se dozvoli povratak, Musk je počeo vraćati suspendovane naloge.
 
The Verge prenosi pisanje Platformera u kojem se navodi da je Musk u procesu vraćanja oko 62.000 naloga sa više od 10.000 pratilaca, uključujući jedan nalog koji ima više od pet miliona pratilaca i 75 naloga sa više od milion pratilaca. Dodaju da je nejasno da li će Musk vratiti 11.230 naloga koji su suspendovani zbog objavljivanja dezinformacija o Covidu-19.
 
I BBC podsjeća da se neki korisnici ove mreže, koji su prekršili pravilo Twittera, a zatim blokirani, sada vraćaju na platformu. Navode primjer kako je Twitter vratio lični račun američke kongresmenke Marjorie Taylor Greene, koji je zabranjen u januaru. Odblokiran je i nalog bivšeg američkog predsjednika Dondalda Trumpa, kao i američkog muzičara Kanyea Westa, kojemu je nalog ponovo suspendovan prošle sedmice.
 
I kompanija društvenih mreža Meta od jula mjeseca čeka odgovor od svog Nadzornog odbora o tome da li na društvenoj mreži Facebook treba ukinuti ograničenja o dezinformacijama o Covidu-19.
 
Izvor: BBC, The Verge
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.