Twitter ponovo suspendovao nalog Kanyea Westa

Twitter ponovo suspendovao nalog Kanyea Westa

Twitter ponovo suspendovao nalog Kanyea Westa

Ranije je Westov nalog na Twitteru bio suspendovan zbog antisemitskih komentara.
 
foto: Pixabay
 
Twitter nalog Kanyea Westa, američkog muzičara, ponovo je suspendovan u petak, jer je muzičar, kako je naveo vlasnik Twittera Elon Musk, prekršio pravila te platforme kojima se zabranjuje podsticanje na nasilje, piše CNN.
 
“Dao sam sve od sebe. Uprkos tome, ponovo je prekršio naše pravilo protiv podsticanja na nasilje. Nalog će biti suspendovan”, napisao je Musk na Twitteru.
 
CNN piše da ne mogu sa sigurnošću reći koji je tweet doveo do suspenzije Westa, ali navode da je ranije tokom dana, West, koji je promijenio ime u Ye, objavio na Twitteru izmijenjenu sliku Davidove zvijezde sa kukastim krstom.
 
Ovaj Westov tweet je uslijedio nakon niza antisemitskih komentara koje je iznosio posljednjih mjeseci, a koji su doveli do toga da se ponište poslovni ugovori koji su bili sklopljeni sa njim. Jedan od njih je bilo i partnerstvo sa brendom Adidas.
 
Krajem oktobra, West se osvrnuo na antisemitske komentare u 16-minutnom videu koji je WmgLab Records podijelio na YouTubeu i koji je snimljen nakon što je Adidas prekinuo svoj poslovni odnos s njim.
 
U intervjuu West se nije izvinio za svoje antisemitske ispade, ali se pokušao distancirati od bilo koje “mrzilačke grupe”, piše CNN.
 
“Nemam veze ni sa jednom mrzilačkom grupom”, rekao je između ostalog West.
 
CNN je ranije izvijestio da je nekoliko ljudi koji su nekada bili bliski Westu kazalo da je on dugo bio fasciniran Adolfom Hitlerom te da je jednom izrazio želju da album nazove po tom nacističkom vođi. Poslovni direktor koji je radio za Westa rekao je za CNN da je muzičar stvorio neprijateljsko radno okruženje, dijelom zahvaljujući svojoj “opsesiji” Hitlerom.
 
Ovo nije prvi put da je West izbačen sa Twittera. I u oktobru, prije nego što je Musk kupio tu platformu društvenih mreža, Twitter je suspendovao Westov nalog zbog njegovog antisemitskog tvita.
 
Podsjetimo, Evropska unija (EU) je u srijedu zaprijetila Twitteru zabranom ukoliko se vlasnik te kompanije Elon Musk ne bude pridržavao strogih pravila o moderiranju sadržaja, objavio je Financial Times a prenijela agencija Reuters.
 
Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton kazao je Musku tokom razgovora da se mora pridržavati liste pravila, uključujući odbacivanje “svojevoljnog” vraćanja blokiranih korisnika na tu mrežu i da mora pristati na “opsežnu nezavisnu reviziju” platforme do sljedeće godine.
 
Breton je ranije pozvao Muska da se pridržava pravila EU protiv govora mržnje i dezinformacija na internetu. Slične komentare dao je i šef pravosuđa Evropske komisije Didier Reynders.
 
Izvor: CNN, Reuters
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.