Facebook razmatra ukidanje ograničenja na dezinformacije o COVID-19

Facebook razmatra ukidanje ograničenja na dezinformacije o COVID-19

Facebook razmatra ukidanje ograničenja na dezinformacije o COVID-19

Facebook će se obratiti svom nadzornom odboru kako bi odlučivao o tome šta će u budućnosti moderirati.
 
foto: Joshua Hoehne on Unsplash
 
Više od dvije godine nakon što je Meta, Facebookova matična kompanija, počela da preduzima posebne mjere na objave koje se tiču promovisanja neistina o COVID-19, ta društvena mreža razmatra da li će ukinuti ograničenja o dezinformacijama o tom virusu.
 
Facebook sada razmatra promjenu načina na koji se bavi takvim dezinformacijama tako što će ih, na primjer, označiti kao lažne, ili ih degradirati u algoritamskom rangiranju, umjesto da ih ukloni sa stranice. Prema riječima šefa za globalne poslove Nicka Clegga, o tu opciju su počeli razmatrati „s obzirom da mnoge, iako ne sve, zemlje širom svijeta se nastoje vratiti normalnijem životu“.
 
No, kako bi izbjegao pogrešan izbor prilikom, kako je navedeno, rješavanja inherentnih tenzija između slobodnog izražavanja i sigurnosti, Facebook će se obratiti svom nadzornom odboru, samoregulatoru koji je postavljen u maju 2020. godine kako bi odlučivao o tome šta će u budućnosti moderirati. 
 
„Tražimo savjetodavno mišljenje od nadzornog odbora o tome da li su trenutne mjere kompanije Meta za rješavanje dezinformacija o COVID-19 prema našoj politici štetnih dezinformacija o zdravstvu i dalje prikladne, ili trebamo riješiti ove dezinformacije na druge načine, kao što je označavanje ili degradiranje direktno ili putem našeg programa za provjeru činjenica treće strane”, kazao je Clegg.
 
Ističe se i da se Facebook ne obavezuje da će poštovati presudu koju je izdao odbor, dok iz tog tijela kažu da su prihvatili zahtjev Facebooka. „Meta mora poslati preporuke odbora kroz svoj službeni proces razvoja politike i redovno obavještavati o tome, uključujući i svoju redakciju“, navodi odbor.
 
“Iako savjetodavno mišljenje odbora o politici nije obavezujuće, Meta mora dati javni odgovor i daljnje radnje u roku od 60 dana od prijema naših preporuka”, dodaju iz Odbora.
 
U svom zahtjevu za razmatranje o ograničenjima na dezinformacije o COVID-19, Meta navodi da razvoj vakcina i terapijskih tretmana, kao i evolucija varijanti kao što je soj Omicron, znači da je „COVID-19 manje smrtonosan nego što je bio”, te dodaje da „organi javnog zdravstva aktivno procjenjuju da li je COVID-19 evoluirao u manje teško stanje”.
 
“Meta ostaje posvećena borbi protiv dezinformacija o COVID-19 i pružanju pouzdanih informacija ljudima”, istakao je Clegg. „Kako je pandemija evoluirala, pravo je vrijeme da zatražimo informacije od nadzornog odbora o našim mjerama za rješavanje dezinformacija o COVID-19, uključujući i to da li one koje su uvedene u ranim danima vanredne globalne krize ostaju ispravan pristup u mjesecima i godinama ispred nas”, dodao je.
 
Guardian podsjeća da nadzorni odbor finansira Facebook, a njegova prva četiri člana, od kojih svi imaju titulu kopredsjedavajućeg, odabrala je ta društvena mreža. Kopredsjedavajući i Facebook odabrali su početni odbor od 20 članova kojeg su namjeravali proširiti na 40. Međutim, nakon više od dvije godine, on i dalje ima 23 člana.
 
Izvor: Guardian
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.