Twitter, TikTok i Google moraju dati podatke o borbi protiv zlostavljanja djece

Twitter, TikTok i Google moraju dati podatke o tome šta rade u borbi protiv zlostavljanja djece

Twitter, TikTok i Google moraju dati podatke o borbi protiv zlostavljanja djece

Ukoliko ne odgovore na pitanja regulatora, mogu dobiti kazne do 687.000 dolara dnevno.
 
foto: eSafety
 
Twitter, TikTok i Google će, nakon što je australijski Komesar za e-sigurnost (eSafety Commissioner) izdao pravna obavještenja tim kompanijama, morati odgovoriti na pitanja o tome kako se bore protiv seksualnog zlostavljanja djece i pokušajima ucjene na svojim platformama, prenosi Guardian.
 
eSafety Commissioner je nezavisna zakonska kancelarija koju podržava Australsko tijelo za komunikacije i medije (ACMA), koja je posvećena zaštiti građana na internetu.
 
Tehnološke kompanije, kao i platforme za igre Twitch i Discord, imat će 35 dana da odgovore na pitanja australijskog nezavisnog regulatora za online sigurnost ili će im biti određene kazne do 687.000 dolara dnevno.
 
Zakonski zahtjevi dolaze šest mjeseci nakon što su slična obavještenja poslana Appleu, Meti, Microsoftu, Snapu i Omegleu, koji su otkrili da neke tehnološke platforme ne koriste dobro poznate sigurnosne mjere za otkrivanje uvredljivog sadržaja i zaštitu korisnika.
 
Julie Inman Grant, koja vodi ovu agenciju za sigurnost građana na internetu, rekla je da je posebno zabrinuta zbog tretmana ilegalnog materijala na Twitteru nakon masovnih otpuštanja radnika u australijskim i timovima za sigurnost.
 
"Još u novembru je šef Twittera Elon Musk tweetovao da je rješavanje problema eksploatacije djece prioritet broj jedan, ali nismo vidjeli detalje o tome kako Twitter ispunjava tu obavezu", kazala je Inman Grant.
 
"Također smo vidjeli opsežna smanjenja radnih mjesta ključnog osoblja za povjerenje i sigurnost širom kompanije – upravo onih ljudi čiji je posao da štite djecu – i želimo znati kako će se Twitter baviti ovim problemom u budućnosti", dodala je.
 
Tehnološke platforme moraju odgovoriti na pitanja o tome kako otkrivaju i uklanjaju sadržaj seksualnog zlostavljanja djece sa svojih platformi, uključujući prenose uživo, kako algoritmi mogu povećati njihov doseg i kako se kompanije nose sa pokušajima seksualne iznude nad djecom.
 
Ti pokušaji obično uključuju navođenje maloljetnih korisnika da im daju intimne slike, ucjenjujući ih time kasnije.
 
"Stvaranje, širenje i gledanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu nanosi neprocjenjivu traumu i uništava živote. To je također nezakonito", istakla je Julie Inman Grant, dodajući da je od vitalnog značaja da tehnološke kompanije preduzmu sve korake koje razumno mogu da uklone ovakav materijal sa svojih platformi i usluga.
 
Incidenti seksualnog zlostavljanja djece na digitalnim platformama su široko rasprostranjeni, sa 29,1 miliona prijava podnesenih američkom Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu djecu 2021. godine, uključujući 875.783 koje je prijavio Google, 154.618 koje je prijavio TikTok i 86.666 prijava iz Twittera.
 
U saopštenju ovog mjeseca, Twitter je objavio da je suspendovao 404.000 naloga na svojoj platformi u januaru zbog seksualnog eksploatisanja djece.
 
"Ne samo da brže otkrivamo više loših aktera, već gradimo nove odbrane koje proaktivno smanjuju mogućnost otkrivanja tweetova koji sadrže ovu vrstu sadržaja", navodi se u saopštenju.
 
Od kompanija u tehnološkoj industriji takođe je zatraženo da izrade nacrt provedivog kodeksa ponašanja za postupanje sa ilegalnim internetskim materijalom, a očekuje se da će eSafety Commissioner prihvatiti ili odbiti kodeks u martu.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.