Twitter će poštovati nove zakone Evropske unije

Twitter će poštovati nove zakone Evropske unije

Twitter će poštovati nove zakone Evropske unije

Novi zakoni stupaju na snagu 25. avgusta.

foto: Pixabay

Nekoliko sedmica nakon što je napustio Kodeks Evropske unije (EU) o borbi protiv dezinformacija, vlasnik Twittera Elon Mask poručio je da će ova društvena mreža poštovati njene nove zakone o lažnim vijestima, ruskoj propagandi i online kriminalu, prenosi Guardian.

Odluka je, kako navode, uslijedila nakon što je tim zvaničnika iz Evropske komisije ušao u sjedište kompanije kako bi testirali kontrolu nad ruskom propagandom, lažnim vijestima i kriminalnim aktivnostima, uključujući seksualno iskorištavanje djece.

Komesar nadležan za sprovođenje novog Zakona o digitalnim uslugama (DSA) Thierry Breton, kako prenosi Guardian, pozdravio je činjenicu da je kompanija dobrovoljno pristala na test. Upozorio je da će EU djelovati brzo i oštro kako bi podržala sveobuhvatne nove zakone koji stupaju na snagu u augustu.

„Kada je u pitanju online kriminal, ne može biti polovičnih mjera. Veoma velike internet platforme moraju da uspostave neophodne interne kontrole i resurse kako bi bile spremne za nova evropska pravila“, rekao je Breton.

Novi zakoni stupaju na snagu 25. avgusta. Četrdeset četiri kompanije, uključujući Google i Facebook, potpisnice su Kodeksa koji će pomoći platformama društvenih mreža da se pripreme na nove zakone.

EU je upozorila Muska da bi se mogao suočiti sa potpunom zabranom u Evropi ili kaznama koje dostižu do 6% globalnog prihoda ako ne bude poslovao u skladu sa zakonima.

Breton je, tokom dvodnevne posjete Silikonskoj dolini, rekao da Twitter ima još dug put da se pripremi. “Twitter ozbiljno shvaća vježbu i identificirao je ključne oblasti na koje se treba fokusirati kako bi se uskladio sa DSA“, izjavio je Brenton.

Izvor: Guardian