Treća prijava Međunarodnom krivičnom sudu za zločine Izraela nad novinarima u Gazi

Treća prijava Međunarodnom krivičnom sudu za zločine Izraela nad novinarima u Gazi

Treća prijava Međunarodnom krivičnom sudu za zločine Izraela nad novinarima u Gazi

Reporteri bez granica podnijeli treću prijavu MKS-u zbog izraelskih ratnih zločina nad novinarima

foto: Janne Leimola on Unsplash

Reporteri bez granica (RSF) su javili u ponedjeljak da su podnijeli treću prijavu Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) zbog izraelskih ratnih zločina nad novinarima, u kojoj, kako su naveli u saopštenju, od tužioca traže da istraži zločine protiv najmanje devet palestinskih novinara koji su se desili između 15. decembra i 20. maja, ali i više od 100 novinara koje su Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile od 7. oktobra u Gazi.

Prijava RSF-a je podnesena 24. maja, odnosno tri dana prije devete godišnjice Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2222 o zaštiti novinara u ratu.

Posljednja prijava RSF-a dolazi nekoliko dana nakon što je tužilac MKS-a izdao zahtjeve za izdavanje naloga za hapšenje u vezi sa sukobom u Gazi.

U prijavi se ponavlja zahtjev RSF-a tužiocu da se pridržava člana 15 Rimskog statuta MKS-a tako što će dati prioritet istrazi zločina IDF-a nad novinarima u Gazi od 7. oktobra.

„RSF je podnio treću prijavu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu jer broj novinara koji je ubio IDF u Gazi nastavlja rasti nakon što je prešao granicu od 100“, ističe se u saopštenju RSF-a, uz navode da ta brojka predstavlja iskorjenjivanje palestinskih medija.

U posljednjoj prijavi koja je uslijedila nakon prethodnih koje su podnesene 31. oktobra i 22. decembra, detaljno je opisano osam novih slučajeva palestinskih novinara ubijenih između 20. decembra i 20. maja, kao i slučaj povrijeđenog novinara.

Svi novinari su ubijeni ili povrijeđeni u toku svog rada, napominje RSF, navodeći da ova organizacija ima razumne osnove da misli da su neki od ovih novinara namjerno ubijeni, a da su ostali žrtve namjernih napada IDF-a na civile.

„Nekažnjivost ugrožava novinare ne samo u Palestini već i širom svijeta. Oni koji ubijaju novinare napadaju pravo javnosti na informacije, što je još važnije u vrijeme sukoba. Moraju se smatrati odgovornim, a RSF će nastaviti da radi na tom cilju, u znak solidarnosti sa novinarima iz Gaze“, izjavio je Antoine Bernard, direktor zagovaranja i pomoći u RSF-u.

Tužilaštvo MKS-a je poslalo poruku RSF-u 5. januara gdje je po prvi put saopštilo, kako piše RSF, da su zločini nad novinarima uključeni u njegovu istragu o Palestini. Osim što su prijavili devet slučajeva u posljednjoj prijavi, iz RSF su takođe istakli da su ponovili svoj zahtjev da tužilac istraži ubistva svih novinara koje je IDF ubio u Gazi od 7. oktobra.

Rezolucija 2222, Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o zaštiti novinara u ratu koja je usvojena prije devet godina, 27. maja 2015. godine, naglašava važnost procesuiranja i kažnjavanja ratnih zločina protiv novinara.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.