Tokom nereda na Kosovu napadnuti novinari

Tokom nereda na Kosovu napadnuti novinari

Tokom nereda na Kosovu napadnuti novinari

Demonstranti su, između ostalog, napali novinarske ekipe Radija Slobodna Evropa, BIRN-a, Kanala 10, KoSSeva i drugih.

foto: screenshot KoSSev

Tokom jučerašnjih nereda nastalih nakon akcije kosovske policije i carine protiv krijumčarenja robe u toj zemlji su, kako piše Evropska federacija novinara, napadnuti novinari medija KoSSev, T7, Klan Kosova, RTV Dukagjini, ATV-a, Kanala 10 i BIRN-a.

Prema medijskim izvještajima je, kako piše Evropska federacija novinara, napadnuto i nekoliko novinara albanskih medija, a demonstranti su osim novinara napadali i građane i policiju.

Evropska federacija novinara piše da su novinara KoSSeva Ivana Mitića, demonstranti spriječili da snima dešavanja sa ulica uz prijetnje da će mu izbrisati snimke i oduzeti mu telefon.

Ekipa BIRN -a je, kako se navodi, izvijestila da su ih demonstranti proganjali bacajući Molotovljeve koktele ka njima, dok je tokom javljanja uživo bačena eksplozivna naprava samo nekoliko metara od novinara Kanala 10.

Među napadnutim predstavnicima medija su se našli i novinari Radija Slobodna Evropa koji su se, kako su naveli iz tog medija, kretali magistralnim putem Priština-Raška kako bi izveštavali o barikadama koje su postavljene u Rudaru kod Zvečana kada ih je zaustavila grupa od 50-ak demonstranata zahtijevajući od njih da ne snimaju. Tom prilikom, demonstranti su im oštetili kameru, u pokušaju da je otmu.

Radio Slobodna Evropa piše da je, u znak protesta zbog akcije policije i carine, tamošnje lokalno stanovništvo postavilo kamione na glavnom putu, kao i da je Udruženje novinara Kosova izrazilo zabrinutost u vezi napada na novinare na sjeveru Kosova koji su izvještavali o policijskoj akciji.

Predsjednik Udruženja novinara Kosova Xhemajl Rexha je rekao da je izvještavanje o nemirima i napetostima na Kosovu uvijek teško, ali da su ovaj put demonstranti napali i izvršili pritisak na novinare koji izvještavaju i na albanskom i na srpskom jeziku, kao i da su im tokom izvještavanja životi bili u opasnosti.

Udruženje novinara Kosova i Evropska federacija novinara osudili su napade na novinare i pozvale vlasti te zemlje da im obezbijede sigurne uslove za rad.

Glavni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez je rekao da je uznemirujuće da su novinari strahovali za svoju bezbjednost i da im se mora omogućiti da izvještavaju s terena kako bi građanima pružili tačne i pouzdane informacije o onome što se dešava.

Slučajeve napada na novinare koji su se desili na sjeveru Kosova, osudila je regionalna mreža Safejournalists koju, osim Udruženja novinara Kosova, čine još Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH Novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Izvor: EFJ, RSE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.