Ponovo obijene kancelarije Udruženja novinara Kosova

Novinari udruženja Zapadnog Balkana osudili drugo obijanje kancelarija Udruženja novinara Kosovo

Ponovo obijene kancelarije Udruženja novinara Kosova

Kancelarije Udruženja novinara Kosova su obijene dva puta u posljednja tri mjeseca.

foto: Unsplash

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara osudila je novo obijanje kancelarija Udruženja novinara Kosova koje se desilo ove sedmice i od vlasti traže detaljnu istragu i privođenje počinilaca.

Kancelarije Udruženje novinara Kosova koje se nalaze u zgradi Javnog preduzeća za stanovanje u Prištini obijene su po drugi put u utorak ujutro, a za razliku od prvog slučaja koji se desio u decembru prošle godine kada su ukradene dragocjenosti, počinioci su ovog puta samo ispreturali dokumente u kancelariji, ali ništa nije nedostajalo. O ovom slučaju je obaviještena kosovska policija, a istraga o slučaju obijanja kancelarije udruženja iz decembra još uvijek traje.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog ove situacije i oštro osuđujemo ovaj čin. Molimo vlasti da sprovedu detaljnu istragu o oba slučaja, jer do sada nismo dobili informacije o napretku u istrazi u vezi sa prvim slučajem, iako je prošlo više od dva mjeseca”, kaže predsjednica Odbora Udruženja novinara Kosova, Gentiana Begolli Pustina.

Pored toga što su zatražili detaljnu istragu i privođenje pravdi počinioce ovog slučaja, Regionalna platforma Zapadnog Balkana će o ovom incidentu obavijestiti sve evropske institucije i zatražiti njihovu hitnu intervenciju.

Izvor: safejournalists.net

 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.