Televizije N1 i Nova S prekinule emitovanje programa u Srbiji

Televizije N1 i Nova S prekinule emitovanje programa u Srbiji

Televizije N1 i Nova S prekinule emitovanje programa u Srbiji

Umjesto programa crni telop sa porukom “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”.
 
foto: Danas
 
Televizije Nova S i N1 u Srbiji od ponoći 6. decembra emituju umjesto redovnog programa telop sa crnim ekranom sa porukom “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”.
 
Ove dvije televizije koje posluju u okviru United Media nakon ponoći su isti natpis objavile i na svojim društvenim mrežama, ali bez objašnjenja o čemu se tačno radi, piše list Danas.
 
 
Poslanici dijela opozicije pružili su javno podršku televizijama N1 i Nova S. Oni su, kako javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), na sjednici Skupštine Srbije podigli crne papire sa istom porukom.
 
Televizije nisu saopštile razloge za prekid emitovanja. Na pitanje RSE o ovoj poruci i zahtjev za izjavu, programski direktor televizije N1 u Beogradu Igor Božić odgovorio je da danas neće davati izjave za medije.
 
Predsjednica opozicione poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić uputila je na Twitteru podršku novinarima i urednicima TV N1 i Nova S.
 
"Medijski mrak u Srbiji steže obruč, a osim vlasti taj zadatak izvršava i državni Telekom", napisala je ona na ovoj društvenoj mreži i dodala da će tako Srbija izgledati "ako dozvolimo progon nezavisnih medija".
 
I Natan Albahari, iz opozicionog Pokreta slobodnih građana, napisao je na Twitteru da je podržao borbu N1 i Nova S za medijske slobode i naveo da "nema demokratije bez slobodnih medija".
 
Novinari televizija N1 i Nova S bili su ranije meta različitih napada. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je N1 nazivao "američkom", a pojedini ministri "CIA televizijom" i omalovažavali su novinare na javnim događajima.
 
Tokom 2020. godine nevladine organizacije u Srbiji osudile su govor mržnje koji je od pojedinih poslanika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) bio uperen prema televizijama N1 i Nova S.
 
Pitanje dodele "pete frekvencije"
 
Prekid emitovanja ovih televizija dolazi u trenutku kada je u Srbiji aktuelno pitanje dodjele "pete frekvencije".
 
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je 6. decembra da su N1 i Nova S obustavile emitovanje programa u znak protesta što Savjet Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) još nije donio odluku o dodjeli pete nacionalne frekvencije.
 
Iz UNS-a su naveli da je rok za donošenje te odluke istekao 2. decembra pošto je konkursom propisano da će REM dodijeliti dozvolu 30 dana nakon objavljivanja usvojenih lista kandidata.
 
Judita Popović, članica REM-a, rekla je za RSE da je tačno da je REM "probio" rok za donošenje odluke o "petoj frekvenciji".
 
"Mi (REM) smo završili javne razgovore, razgovarali sa kandidatima i ostalo je da Savjet na jednoj od redovnih sjednica tajnim glasanjem odluči o tome ko će dobiti tu frekvenciju", navodi Popović dodajući da ta sjednica još nije zakazana.
 
Ona je rekla da "može samo da pretpostavi" zašto se ta sjednica odlaže, ali ne želi da pretpostavlja. "Samo smatram da je nedopustivo da prolongiramo svoje rokove koji su predviđeni zakonom", dodala je.
 
Mediji u Srbiji su ranije preneli izjavu Olivere Zekić, predsjednice REM-a, da ne postoji rok za dodjelu pete frekvencije. REM je dodjelio nacionalne frekvencije za četiri televizijske kuće u julu 2022. televizijama koje su i do sada imale dozvolu za emitovanje na području cijele Srbije.
 
Riječ je o televizijama Prva, Pink, Happy i B92, a njih je društvena mreža Twitter ranije označila kao medije koji sarađuju sa Vladom Srbije.
 
Izvor: RSE, Danas