Prijetnje redakciji Danasa: "Završićete kao Charlie Hebdo"

Prijetnje redakciji Danasa: Završićete kao Charlie Hebdo

Prijetnje redakciji Danasa: "Završićete kao Charlie Hebdo"

U e-mailu se "salvama metaka“ prijeti urednicima, novinarima i kolumnistima lista Danas. 

foto:Screanshot/Danas 

E-mail  naslovljen kao "Beogradski Šarli Ebdo”, u kojem se "salvama metaka“ prijeti novinarima, urednicima i kolumnistima beogradskog lista Danas zbog, kako se navodi, uređivačke politike, stigao je u nedjelju ujutro na službenu adresu glavnog i odgovornog urednika tog lista Dragoljuba Petrovića.

„Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na „mejnstrim“ desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda“, piše na početku tog pisma, koje je na svojoj web stranici objavio list Danas.

Redakcija lista je prijeteći e-mail koji je stigao sa adrese threateningaccount@proton.me, proslijedila odjeljenjima policije i tužilaštva zaduženim za visokotehnološki kriminal.

„Očekujemo da nadležni organi reaguju u što kraćem roku i otkriju autora mejla koji je na ovaj način ugrozio bezbednost svih zaposlenih u našoj redakciji. Mi smo već navikli da nam stižu pretnje zbog naše uređivačke politike, ali ovako jeziva pretnja da će naši novinari, urednici i kolumnisti završiti kao kolege iz Šarli Ebdoa nije nikada do sada“, rekao je Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa.

Redakciji Danasa stigle jezive pretnje: Leteće salve metaka, završićete kao Šarli Ebdo 2

Screanshot e-maila koji je objavio list Danas

U pismu se novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa prijeti salvom metaka "koja lomi prozore i rikošetira" iznad njihovih glava dok, kako se navodi jednog jutra budu pili kafu i razgovarali sa svojim kolegama, te da će se tada, između ostalog, sjećati i riječi iz e-maila koji su dobili u nedjelju.

“Sve do ovih reči koje se nalaze u ovom mejlu koje će biti poslednja stvar koju ćete videti pre nego što će neki metak proći kroz vaše lobanje i poslati vas u limbo“, navodi se u prijetećem pismu uz konstataciju da potencijalni počinioci nikada neće izaći pred lice pravde, jer kako su napisali i oni neće preživjeti "tako što će sami sebi presuditi ili pak poginuti u razmeni vatre sa organima reda“.

Povod za prijetnju je, kako navode, izvještavanje lista Danasa o temama vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

„Imajući u vidu rastuće tenzije na okupiranoj teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, vi i vaše kolege iz N1 i Nova S ste se načinom na koji izveštavate javnost pod plaštom „objektivnog i nepristrasnog informisanja“, jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti iz Opština Preševo i Bujanovac o kojima govorite u superlativima, a ponajviše vaša kolumnistkinja Snežana Čongradin za koju se stiče utisak da to radi strastveno. Da ne napomenem i vređanje srpskog stanovništva iz Republike Srpske koje nazivate „genocidnim narodom“, a samu Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom“. Srbe u Crnoj Gori nazivate krezubim četnicima, a Srbe pravoslavne veroispovesti koji su organizovali litije uoči takozvanog „Europrajda“ nazivali „pravoslavnim talibanima“, navodi se u emailu.

U prijetnji se pominje više kolumnista Danasa, među njima Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković, ali i neki koji ne pišu za taj list poput Dragana Bursaća, i radijskog voditelja Daška Milinovića.

“Stavljajući se tako na stranu neprijatelja srpskog naroda, vi (uredništvo Danasa) ste sebi lupili etiketu domaćih izdajnika na koje većina Srba neće gledati sa oduševljenjem. I ne, ovo nije šešeljevsko-radikalska retorika, njihovo vreme je odavno prošlo. Iz senke obitava nova generacija srpskih nacionalista koja je nepotkupljiva, nekorumpirana i nadasve časna. Dobar deo neimenovanih desno orijentisanih zajednica nisu povezani ni sa jednom desničarskom organizacijom iz Srbije i Evrope, što ih čini nevidljivim za organe reda i obaveštajne službe, jer su po prirodi decentralizovane“, dodaje se u pismu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je policiju i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrde ko je na uputio prijetnje redakciji lista Danas.

„UNS traži da policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno utvrde ko je na redakcijski imejl i adresu glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Danas Dragoljuba Petrovića poslao poruku kojom se preti "salvama metaka" celoj redakciji ovog medija, kao i kolumnistima drugih medija, koji su u ovoj pretećoj poruci nazvani ‘istomišljenicima Danasa’, navode u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u saopštenju je navelo da su primili prijavu redakcije lista Danas, te da će preduzeti sve mjere kako bi se uhapsila osoba koja je prijetila redakciji.
 
„Pripadnici Ministarstva unutrašnjeih poslova, UKP; Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, odmah po prijavi, kontaktirali su redakciju ovog lista i preduzeće sve mere i radnje iz svojih nadležnosti, kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza pretnji ovoj redakciji'', navodi se u saopštenju MUP-a.
 
Izvor: Danas
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.