NUNS osudio napade na redakciju televizije N1 Srbija

NUNS osudio napade na redakciju televizije N1 Srbija

NUNS osudio napade na redakciju televizije N1 Srbija

Foto: NUNS

Novinar N1 optužen zbog nastalih zdravstvenih problema predsjednika Vučića.

Nakon posljednjih optužbi da je zbog postavljenih pitanja novinara N1 televizije Miodraga Sovilja u petak došlo do zdravstvenih problema predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izdalo je saopštenje za javnost zbog svakodnevne kampanje protiv televizije N1 i izostanka reakcija nadležnih institucija: policije, tužilaštva, Ministarstva kulture i informisanja i Vlade.

NUNS je osudio napade glavnog urednika tabloida Informer Dragana J. Vučičevića koji je novinara Miodraga Sovilju nazvao „provokatorom“ i rekao da je “ideja bila da se guranjem telefona predsedniku u lice izazove njegova, refleksna reakcija da bi se posle od toga pravio haos”, navodi se u saopštenju.

Nakon nekoliko održanih sastanaka u petak, Vučić je prisustvovao i otvorenju Beogradskog parka, bulevara Woodrowa Wilsona i ulice Nikolaja Kravcova, u kompleksu Beograd na vodi, kada mu je, u toku izjava za medije, novinar Sovilj postavio pitanje o aferi trgovine oružjem, piše Al Jazeera. Tom prilikom, Sovilj je Vučiću pokazao svoj telefon gdje se nalazio dokument na koji se pozvao u postavljenom pitanju, navedeno je u saopštenju NUNS-a.

Vučić je danas napustio Vojnomedicinsku akademiju, nakon što je primljen u petak zbog problema sa srcem, piše Tanjug.

Pojedini tabloidi i analitičari, ali i predstavnici vlasti, pitanja novinara Sovilja su doveli u vezu sa zdravstvenim stanjem Vučića. Novinari i udruženja upozoravaju da takva interpretacija događaja predstavlja direktan pritisak na nezavisne medije i da ugrožava njihovu bezbjednost, piše N1 Srbija.

NUNS sumnja da kampanja mržnje protiv medija koji nepristrasno informišu javnost, a u kojoj su najglasniji prorežimski štampani i TV tabloidi, ima podršku vlasti.

NUNS upozorava i na manipulacije i neistine kojima se tabloidi koriste tokom kampanje, poput objavljivanja fotografije na naslovnoj strani Informera za koju advokat Jugoslava Ćosića, direktora N1, tvrdi da je lažna fotografija vlasnika TV A2 CNN Albanija kojom je sveden na mafijaša i narko dilera, a Ćosić predstavljen kao “šiptarski plaćenik”. Iz NUNS-a su podsjetili da su prije deset dana u dvorište televizije N1 ubačeni leci sa fotografijama premijera Albanije Edija Rame i Jugoslava Ćosića ispod koje je pisalo "ima neka tajna veza".

Kampanja protiv direktora N1 u tabloidima intenzivirana je nakon njegovog intervjua sa zviždačem Aleksandrom Obradovićem koji je iznio svoje sumnje o umiješanosti vrha države u poslove trgovine oružjem, saopštio je NUNS.

NUNS će o zastrašivanju redakcije N1 i izostanku reakcija nadležnih institucija obavijestiti međunarodne organizacije i institucije.

Izvor: NUNS, N1 Srbija, Al Jazeera, Tanjug

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.