Srbija: Slučajevi napada na novinare tokom protesta i dalje su uglavnom u fazi istrage

Srbija: Slučajevi napada na novinare tokom protesta i dalje su uglavnom u fazi istrage

Srbija: Slučajevi napada na novinare tokom protesta i dalje su uglavnom u fazi istrage

MUP Republike Srbije izvijestio je Platformu za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara Vijeća Evrope o napretku istrage samo za neke slučajeve napada na novinare tokom protesta.

foto: Žikica Stevanović/Beta

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije uputilo je pismo Platformi za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara Vijeća Evrope u kojem je izvijestilo o napretku istrage u slučajevima napada na novinare koji su se dogodili tokom protesta u julu ove godine.

Prema podacima iz pisma vidljivo je da je većina slučajeva i dalje u istražnoj fazi, neki slučajevi nisu ni procesuirani, dok je uhapšena bila jedna osoba koja je u pritvoru zadržana 48 sati. Riječ je o osobi koja je odgovorna za razbijanje stakla ispred prostorija Radiotelevizije Vojvodina u Novom Sadu. Incident koji se desio 8. jula tokom protesta u Novom Sadu je po krivičnom zakonu Srbije okvalifikovan kao djelo nasilničkog ponašanja, piše u pismu MUP-a.

Građani Srbije su zbog nezadovoljstva i novonastale epidemiološke situacije sa koronavirusom, kao i najave uvođenja novih restriktivnih mjera, u znak protesta u julu ove godine izašli na ulice Beograda, Novog Sada, Niša i drugih gradova. Proteste su obilježili i neredi koji su nastali zbog sukoba između policije i demonstranata tokom kojih je fizički napadnuto više novinara i snimatelja, a zabilježeni su i pokušaji sprečavanja rada novinarskih ekipa, kao i hapšenja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije piše da je o napadima na novinare koji su se desili od 7. do 9. jula ove godine Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara obavijestila međunarodne institucije i organizacije, kao i da su u pismu MUP-a Srbije navedeni samo neki od zabilježenih napada iz navedenog perioda.

Za slučaj ometanja u radu ekipe televizije N1 se u pismu navodi da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a radi na prikupljanu podataka po nalogu nadležnog tužioca. Kada je u pitanju slučaj ometanja u radu novinarki i novinara sa portala Nova S, piše da je utvrđeno da slučajevi nisu prijavljeni i evidentirani u skladu sa zakonom propisanom procedurom, te da nisu preduzete dalje radnje.

U pismu se također tvrdi da je fizički napad policajca na novinara Novinske agencije Beta Žikicu Stevanovića prijavljen nadležnom tužilaštvu i da su preduzete dodatne mjere kako bi se utvrdilo ko je počinitelj tog napada. Stevanović je u julu ove godine o napadu govorio za Mediacentar Sarajevo i tada je rekao da ga je pretukao policajac, od kojeg je očekivao pomoć, te da je pretučen uprkos tome što se identifikovao kao novinar i pokazao novinarsku legitimaciju.

O napadu na novinare Radiotelevizije Srbija (RTS) Milana Srdića i Lazara Vukadinovića, navedeno je da je predstavnik MUP-a obavijestio nadležno tužilaštvo u Novom Sadu o podnijetim krivičnim prijavama u vezi događaja, kao i da je slučaj okarakterisan kao nasilničko ponašanje, te da su policajci 13. jula identifikovali i uhapsili osumnjičenog koji je u prisustvu branioca priznao da je počinio to krivično djelo.

U pismu MUP-a također piše i da će biti preduzeti i naredni koraci kako bi se identifikovalo lice koje je odgovorno za uništavanje opreme snimatelja Lazara Vukadinovića, dok za napad na novinarku i snimatelja RTS-a u Nišu, policija tvrdi da nisu podnijete krivične prijave i da su iz telefonskog razgovora sa njima saznali da oni ne žele podnijeti prijave o tom slučaju.

U pismu upućenom Platformi za promociju zaštite novinarstva Vijeća Evrope predstavnici MUP-a navode da istragu za navedene slučajeve napada od strane policije provodi javni tužilac i to prema Metodologiji za sprovođenje istraga u u slučajevima zloupotreba od strane policije. Dodali su i da će MUP pristupiti istragama ukoliko to javni tužilac bude zahtijevao od njih.

Više detalja o napadima na novinare tokom protesta u Srbiji možete naći u tekstovima “Protesti u Srbiji: Novinare napadaju sa svih strana” i “Protesti protiv Vučića: Crni dani za novinare” objavljenim na Media.ba.

Izvor: NUNS, COE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.