Srbija: NUNS uručio nagrade za istraživačko novinarstvo

Srbija: NUNS uručio nagrade za istraživačko novinarstvo

Srbija: NUNS uručio nagrade za istraživačko novinarstvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u suradnji sa Ambasadom SAD-a po deseti put uručilo je nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu. Nagrade su dodijeljene u tri kategorije: elektronski, online i štampani mediji.

Foto: Tanjug

Novinar televizije N1, Adam Santovac, dobitnik je nagrade u kategoriji elektronskih medija za emisiju "Jalovište neodgovornosti'". U kategoriji štampanih medija, nagrada je uručena Slobodanu Georgievu za tekst "Otkrivena tajna ministarskog sefa", objavljenom u sedmičniku Vreme, dok je u kategoriji online mediji nagrađena serija tekstova 1 2 3 4 o prošlogodišnjim poplavama u Srbiji koju su zajedno pisali Milica Stojanović i Perica Gunjić, a objavljeni su na internet stranici Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Na ovogodišnji konkurs prijavila su se 62 novinara sa više od 150 novinarskih priloga. Predsjednik NUNS-a, Vukašin Obradović istakao je važnost istraživačkog novinarstva i okarakterizirao ga kao jedan od posljednjih bedema novinarske profesije u Srbiji. "Leti visoko, kopaj duboko, jedna je od najkraćih, ali i najtačnijih definicija istraživačkog novinarstva. Istraživačko novinarstvo je važno, ne samo za profesiju, već i za društvo u cjelini, što je poticaj novinarima da se ne bave samo golim registriranjem stvarnosti već i istraživanjima koja često nisu nimalo laka."

Ambasador SAD-a u Srbiji, Michael Kirby, naglasio je da se ovakvim nagradama promoviraju prava novinara u Srbiji. "Danas odajemo priznanje novinarima koji su uložili svoje vrijeme i trud za istraživanje tema koje su od općeg značaja, novinarima koji su tragali za informacijama, analizirali ih i ponudili svoje zaključke na razmatranje. To zahtjeva hrabrost".

O nagrađenima je odlučivao žiri u sastavu: Milorad Ivanović, glavni  i odgovorni urednik sedmičnika Newsweek u Srbiji, Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta, Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik internet portala Južne vesti, te Peđa Obradović, producent N1 televizije.

Izvor: NUNS, N1, B92