Predstavljena Nagrada EU za istraživačko novinarstvo u BiH

U utorak, 24.3.2015. godine, u zgradi Delegacije Evropske unije (EU Info Centar) predstavljena je Nagrada EU za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini.

Andy McGuffie, iz Delegacije Evropske unije u BiH, u uvodnom je izlaganju istakao važnost slobode izražavanja kao jednom od ključnih indikatora zemalja koje žele postati članice EU, jer podrazumijeva demokratsko opredjeljenje, političku odgovornost i dobru upravu. "Ova nagrada pokazuje koliko cijenimo istraživačko novinarstvo i koliko je ono važno za društvo jer daje svoj doprinos transparentnosti, dobroj upravi i realizaciji prava građana na pristup informacijama. Također, istaživačko novinarstvo jača povjerenje u integritet novinara i mi ćemo u okviru ove inicijative nastavaiti podržavati i pomagati profesionalna novinarska udruženja i relevantne organizacije."

Foto: Andy McGuffie, Delegacija Evropske unije u BiH

Boro Kontić, direktor Mediacentra, naglasio je važnost ove nagrade. "Smatram da je ovo vrlo važan trenutak za novinarsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Otvaramo jedan novi proces koji će na više načina pozitivno uticati na novinare i javnost. Moramo shvatiti da se radi o poslu koji je nesumnjivo najbitniji za promociju slobode medija i slobode izražavanja, što je suštinsko za bilo koju zajednicu koja želi da ide naprijed".

Foto: Boro Kontić, Mediacentar

Na ovogodišnji natječaj, koji će u BiH biti otvoren od 24. marta do 23. aprila 2015. godine, moći će se kandidovati istraživački uradci o zloupotrebi vlasti i kršenja temeljnih prava, korupcije i organiziranog kriminala objavljeni na TV, radio, štampanim i online medijima u BiH u 2014. godini. 
 
Nagradni fond za sedam zemalja korisnica za tri godine iznosi ukupno 210.000 eura, a ovogodišnji fond za Bosnu i Hercegovinu za postignuća ostvarena u 2014. godini iznosi 10.000 eura. U 2015. godini biće nagrađene do tri najbolje priče, a u suradnji sa Guardian Foundation najbolja istraživačka priča u regiji će biti izabrana između dobitnika nagrade u svih sedam zemalja. 
 
Nagradom u BiH koordinira Mediacentar Sarajevo, a regionalnu mrežu organizacija vodi Mirovni institut u Ljubljani. Pridruženi partner programa je The Guardian Foundation iz Velike Britanije. Kompletan poziv sa uputama za prijavu dostupan je ovdje.