Slovenski ministar unutrašnjih poslova za nasilne proteste okrivio medije

Slovenski ministar unutrašnjih poslova za nasilne proteste okrivio medije

Slovenski ministar unutrašnjih poslova za nasilne proteste okrivio medije

Medijske organizacije osudile optužbe slovenskog ministra unutrašnjih poslova upućene medijima, kao i nasilje nad novinarima koji su izvještavali s protesta.

foto: screenshot AJB

Nekoliko novinara našlo se na meti demonstranata tokom nasilnih protesta koje je 5. novembra u Ljubljani organizovala cyber aktivistička grupa Anonymous Slovenia, a kako piše Evropska federacija novinara, ministar unutrašnjih poslova ove zemlje Aleš Hojs je za nasilje tokom protesta optužio i medije.

Hojs je, kako se navodi, tvrdio da su mediji mjesecima ”podržavali” proteste pozivajući se na “biciklističke” proteste koji su započeli sredinom marta ove godine zbog nezadovoljstva zbog ponovnog proglašenja Janeza Janše za premijera Slovenije.

"Podržavali ste ih i hranili ih mjesecima ... a sada ste ovdje ranili policajce", rekao je Hojs novinaru televizije POP. Evropska federacija novinara piše da su se “biciklistički” demonstranti ogradili od anonimnog skupa zbog očekivane upotrebe nasilja.

Prema pisanju slovenskih medija, na protestima je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, a riječ je o antivladinim demonstrantima koje čine osobe koje negiraju koronavirus, te grupe teorija zavjere, piše EFJ.

Nekoliko je medija saopštilo da su njihove novinske ekipe bile izložene raznim pristicima tokom izvještavanja s protesta, a fotoreporter Borut Živulovič, koji kao freelance fotograf radi za Reuters, je tokom protesta dobio udarac u glavu zbog čega mu je ukazana hitna medicinska pomoć.

Živulovič je u intervju za Večer rekao da je izvještavao iz mase kada je neko rekao: “O, hej, fotografe”, nakon čega je ostao bez svijesti i probudio se u bolnici. Međunarodni institut za štampu piše da je iste večeri napadnut i novinar, voditelj i osnivač Topnewsa.si i Top televizije Vladimir Vodušek, koji je rekao da ga je napao muškarac koji mu je prvo bacio stativ za kameru iz ruke, a onda ga je oborio na zemlju i nanio mu lakšu povredu na nozi.

Međunarodni institut za štampu navodi da je protestu prisustvovalo oko 500 antivladinih demonstranata koji su protivnici uvođenja novog lockdowna u Sloveniji, a koji su tokom protesta bacali baklje i kamenje.

Društvo novinara Slovenije, Udruženje novinara i publicista Slovenije, Evropska federacija novinara i Međunarodni institut za štampu osudili su verbalni napad ministra Hojsa, kao i nasilje demonstranata nad novinarima koji su izvještavali s protesta.

„Ponavljamo da je svako nasilje neprihvatljivo i da takva situacija ne može postati uobičajeni profesionalni rizik u radu novinara, fotoreportera i snimatelja koji svoju osnovnu misiju izvršavaju na terenu - prikupljanju i širenju informacija javnosti koja zaslužuje biti informisana ”, saopšteno je iz slovenskog društva novinara.

Društvo novinara Slovenije je istaklo i da vlada pod vodstvom premijera Janše već neko vrijeme pokušava okriviti medije zbog epidemije koronavirusa i lošeg stanja u zemlji, te da je izjava ministra Hojsa još jedan takav pokušaj.

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez rekao je da je zabrinjavajuće što slovenski političari uveliko doprinose rastućem neprijateljstvu i mržnji prema novinarima.

“Pozivamo slovenske zvaničnike da odmah prestanu zastrašivati ​​i diskreditirati medijske djelatnike", rekao je Gutierrez.

Izvor: EFJ, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.