Sarajevo: 25 godina od smrti slovenskog novinara Ive Štandekera

Sarajevo: 25 godina od smrti slovenskog novinara Ive Štandekera

Sarajevo: 25 godina od smrti slovenskog novinara Ive Štandekera

Novinar Mladine koji je izvještavao sa sarajevske Dobrinje umro je nakon teškog ranjavanja od posljedica granate, ratne 1992. godine.

Ivo Štandeker, novinar slovenske Mladine, ubijen je na početku rata u BiH, dok je izvještavao iz Sarajeva, a njegove kolegice i kolege, u organizaciji Slovenske ambasade i društva Cankar, obilježavaju 25. godišnjicu njegove smrti na mjestu kobnog ranjavanja na Dobrinji.

"Imao je 30 godina. Tog dana Štandeker i prijateljica, američka fotoreporteka Sterna i Newsweeka, Jana Schneider, razgovarali su sa stanovnicima Dobrinje. U trenutku kada su se nalazili pored pješačkog  mosta u blizini dobrinjske ratne bolnice, među njih uletjelo je nekoliko granata. Oboje su bili ranjeni, ali su Štandekerove povrede bile opasne po život.  Vojska Bosanskih Srba nije dozvolila prevoz u Klinički centar Sarajevo, umjesto toga oboje su prevezeni na Pale. Jana je kasnije ispričala da Štandekeru nije bila pružana neophodna medicinska pomoć, te da je zapravo iskrvario", kaže za Mediacentar novinarka Dajra Lebar.

"Osim što je bio novinar, Štandeker je volio  filozofiju, poeziju, strip, prevodio je sa njemačkog Freuda i Habermasa. Kao novinar, volio je pisati reportaže, koje su ličile na kratke priče nekog književnika. Njegovi glavni junaci bili su obični ljudi sa svojim životnim  pričama. Štandekeru bilo je važno prenijeti sliku dešavanja iz ratnog Sarajeva, jer je uvijek pisao samo o onome, šta je lično vidio i iskusio".

 

    Oslobođenje, 17. juni 1992.

Oslobođenje,

18. juni 1992.

 

Tokom '90-tih, u Bosni i Hercegovini je ubijeno 39 novinara, podaci su iz izvještaja Međunarodne federacije novinara.

Evidencije unutar Bosne i Hercegovine variraju od 34 do 52 slučaja, a nijedan slučaj do sada nije sudski procesuiran.

Izdanje Mladine iz juna 1992. godine, posvećeno kolegi Ivi Štandekeru, možete čitati ovdje.