SafeJournalists: Zabrinjavajući presedan u pogledu povjerljivosti izvora za novinare u Albaniji

SafeJournalists: Zabrinjavajući presedan u pogledu povjerljivosti izvora za novinare u Albaniji

SafeJournalists: Zabrinjavajući presedan u pogledu povjerljivosti izvora za novinare u Albaniji

Vrhovni sud ozakonio oduzimanje opreme novinara televizije Ora News.

foto: Screenshot / YouTube Lajme

SafeJournalists mreža izrazila je zabrinutost zbog odluke Vrhovnog suda Albanije donesene 20. februara 2024. godine u vezi sa slučajem novinara televizije Ora News Eltona Qynoa, čiju je opremu 13. decembra 2023. godine zaplijenilo Specijalno tužilaštvo protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPAK). Vrhovni sud je, kako je obavijestilo Udruženje albanskih novinara, ozakonio oduzimanje njegovih telefona i kompjutera.

Kako su SafeJournalists mreža i njeni međunarodni partneri ranije naglasili, radnje preduzete protiv Qynoa, uključujući inspekciju njegovog prebivališta i kancelarije i zapljenu njegove lične i profesionalne opreme, predstavljaju zabrinjavajući presedan u pogledu povjerljivosti izvora za novinare i medijske profesionalce u Albaniji.

"Iako razumijemo neophodnost poštovanja zakona u sudskim postupcima, ključno je uskladiti takve radnje sa međunarodno priznatim principom zaštite novinarskih izvora. Ovaj princip nije samo ključan za prava novinara, već je takođe od suštinskog značaja za pravo javnosti na informisanje i opšte zdravlje demokratskog društva", piše u saopštenju.

Dorian Matlija, advokat koji zastupa Eltona Qynoa, najavio je namjeru da podnese žalbu Ustavnom sudu Albanije. On tvrdi da je svojom presudom Vrhovni sud prekršio sopstvenu obavezujuću odluku koja nedvosmisleno navodi procedure i standarde koje tužilaštvo mora da poštuje kada traži izvore od profesionalnih novinara.

SafeJournalists mreža navodi da očekuje potpuno objelodanjivanje sudske presude od strane Vrhovnog suda i poziva na čuvanje povjerljivosti izvora novinara te dodaje da će nastaviti da prati ovaj slučaj.

Podsjećaju da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Reporteri bez granica (RSF) oglašavali su se o ovom slučaju, te su prije odluke suda istakli da bi nastavak zapljene opreme novinara od strane tužilaštva predstavljala ozbiljan rizik od kršenja povjerljivosti izvora za novinare i sve medijske profesionalce u Albaniji. Tražili su od suda da donese drugačiju odluku čime bi se poslao "ohrabrujući signal svim novinarima koji rade u javnom interesu".

RSF podsjeća da se prema njihovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu Albanija nalazi na 96. mjestu od 180 zemalja.

Eltona Qynoa 13. decembra 2023. godine u Tirani je skoro sedam sati ispitivalo Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije (SPAK) i posebno insistiralo da otkrije svoje izvore.

SPAK je u saopštenju za javnost naveo da je Qyno objavio članke na Ora News za koje se sumnja da su nezakonito odali tajne podatke iz preliminarnih istraga u vezi sa krivičnim predmetom iz 2022. za teška krivična djela koja su rezultirala ubistvima više osoba.

Tokom ispitivanja 13. decembra Qyno je pozvan da objasni kako je došao do podataka, da otkrije izvore i da kaže zašto je odlučio da podatke objavi. Qyno je svoj izvor držao u tajnosti, pozivajući se na novinarsku profesionalnu tajnu.

Istražitelji SPAK-a su nakon tri naloga Prvostepenog suda protiv korupcije i organizovanog kriminala izvršili lični pretres Qynoa, pretres njegovog stana i kancelarije na televiziji Ora News te su zaplijenili podatke sa kompjutera na njegovom radnom mjestu, kao i ključeve od automobila i kućnog laptopa.

Qyno je 15. decembra 2023. izrazio svoje razočarenje u vezi sa postupcima SPAK-a te je uložio žalbu na nalog za zapljenu opreme Specijalnom apelacionom sudu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izvor: SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.