Novinaru iz Albanije zaplijenili opremu i tražili da otkrije izvore

Novinaru u Albaniji zaplijenjena oprema i traženo od njega da otkrije svoje izvore

Novinaru iz Albanije zaplijenili opremu i tražili da otkrije izvore

Mreža SafeJournalists zabrinuta zbog slučaja Eltona Qynoa

foto: Screenshot / YouTube Lajme

Novinara televizije Ora News u Albaniji Eltona Qynoa 13. decembra 2023. godine u Tirani je skoro sedam sati ispitivalo Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije (SPAK) i posebno insistiralo da otkrije svoje izvore, javila je juče mreža SafeJournalists.

SPAK je u saopštenju za javnost, kako piše SafeJournalists, naveo da je Qyno objavio članke na Ora News za koje se sumnja da su nezakonito odali tajne podatke iz preliminarnih istraga u vezi sa krivičnim predmetom iz 2022. za teška krivična djela koja su rezultirala ubistvima više osoba.

Tokom ispitivanja 13. decembra Qyno je pozvan da objasni kako je došao do podataka, da otkrije izvore i da kaže zašto je odlučio da podatke objavi. Qyno je svoj izvor držao u tajnosti, pozivajući se na novinarsku profesionalnu tajnu.

Istražitelji SPAK-a su nakon tri naloga Prvostepenog suda protiv korupcije i organizovanog kriminala izvršili lični pretres Qynoa, pretres njegovog stana i kancelarije na televiziji Ora News te su zaplijenili podatke sa kompjutera na njegovom radnom mjestu, kao i ključeve od automobila i kućnog laptopa.

Qyno je 15. decembra 2023. izrazio svoje razočarenje u vezi sa postupcima SPAK-a te je uložio žalbu na nalog za zapljenu opreme Specijalnom apelacionom sudu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dorijan Matlija, advokat novinara, smatra da su prvostepene naredbe veoma opšte, izdate u žurbi i ne dozvoljavaju da novinar ili njegov advokat budu prisutni tokom istražiteljskih inspekcija njegovog stana i kancelarije. Advokat tvrdi da su ovim nalozima prekršeni standardi koje je utvrdio Viši sud o zaštiti izvora i novinarskih materijala. Naredbe Prvostepenog suda protiv korupcije i organizovanog kriminala krše standarde Evropskog suda za ljudska prava o zaštiti izvora, prema reakcijama Qyinoovog advokata i drugih nezavisnih organizacija u Albaniji.

Slučaj je izazvao značajnu solidarnost novinara i kolega u Albaniji, koji podržavaju princip da novinar ne smije da otkrije svoje izvore, navodi mreža.

SafeJournalists mreža napominje da je SPAK trebalo da iskoristi sve raspoložive istražne metode da istraži potencijalno curenje informacija iz svoje institucije, bez pritiska da se otkriju izvori i zaplijeni oprema novinaru.

“Agencije za sprovođenje zakona treba da daju prioritet obezbjeđivanju i čuvanju informacija u vezi sa istragama prije nego što targetiraju novinare i njihove izvore. Ovaj pristup je od vitalnog značaja za zaštitu novinara i osiguranje profesionalnih i sveobuhvatnih istraga”, navodi mreža.

Blerjana Bino, istraživačica u mreži SafeJournalists u Albaniji, kazala je da prepoznaju složenost slučaja novinara Eltona Qynoa te da, iako čvrsto podržavaju princip zaštite izvora, ovaj slučaj takođe podsjeća na važnost da novinari poštuju etičke smjernice.

“Zalažemo se za medijski pejzaž u kojem novinarski integritet koegzistira sa poštovanjem zakona, naglašavajući potrebu za pravnim okvirom koji usklađuje zaštitu novinarskih izvora sa principima pravde i transparentnosti”, izjavila je 

Ona kaže da bi rješavanje ovog slučaja moglo da predstavlja značajan presedan u tome kako su novinarske slobode u ravnoteži sa zahtjevima pravosudnih procesa u Albaniji, potencijalno utičući na povjerenje između novinara, njihovih izvora i javnosti, ali i organa za sprovođenje zakona.

SafeJournalists mreža zabrinuta je zbog saznanja da je Specijalni sud u Tirani ovlastio SPAK da kontroliše privatno boravište i kancelariju Eltona Qynoa i zaplijeni opremu za otkrivanje novinarskih izvora. Takva odluka, naglasila je mreža, predstavlja značajnu prijetnju slobodi medija i može odvratiti izvore od dijeljenja informacija sa novinarima.

SafeJournalists mreža poziva SPAK da vrati svu opremu Eltonu Qynou i insistira da se ubuduće uzdrži od pokretanja slučajeva koji ugrožavaju izvore novinara. 

Mreža je poručila da je solidarna sa Qynom i drugim novinarima u Albaniji i vrlo će pažljivo pratiti ovaj slučaj.

 

Reakcija je stigla i od Terese Ribeiro, predstavnice OSCE-a za slobodu medija, koja je u objavi na X-u navela da je užasnuta jer je u Albaniji novinar Elton Qyno bio pod pritiskom nekoliko sati da otkrije svoje izvore nakon što su vlasti pretražile njegov dom i kancelariju, zaplijenivši njegovu opremu.

“Povjerljivost novinarskih izvora ključna je za medijsku slobodu i trebala bi biti strogo zaštićena zakonom i praksom”, navela je Ribeiro. 

Izvor: SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.