SafeJournalists i partneri MFRR-a izrazili podršku Hrvoju Zovku u pravnoj borbi protiv HRT-a

SafeJournalists i partneri MFRR-a izrazili podršku Hrvoju Zovku u daljoj pravnoj borbi

SafeJournalists i partneri MFRR-a izrazili podršku Hrvoju Zovku u pravnoj borbi protiv HRT-a

SafeJournalists i MFRR navode da je presuda Vrhovnog suda puna nedosljednosti.

foto: HND

SafeJournalists i organizacije iz platforme Media Freedom Rapid Response objavile su danas saopštenje kojim daju podršku Hrvoju Zovku, predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND), u njegovoj pravnoj borbi zbog otkaza koji je dobio 2018. godine kao izvršni urednik HTV4. 

Vijeće Vrhovnog suda Hrvatske odlučilo je 10. aprila 2024. da ukine prethodne presude nižestepenih sudova kojima je utvrđeno da je odluka Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz 2018. o otkazu ugovora o radu po hitnom postupku Hrvoju Zovku, tadašnjem izvršnom urednika HTV4, bila nezakonita, a raskid neopravdan.

Vrhovni sud Hrvatske je zaključio da je verbalna svađa Zovka i Katarine Periše Čakarun, urednice Informativnog medijskog servisa HRT-a, predstavljala “napad na poslodavca, uvrede i narušavanje časti i ugleda poslodavca” i time predstavljala posebno tešku povredu radnih obaveza.

SafeJournalists i MFRR navode da je ova presuda Vrhovnog suda puna nedosljednosti, jer je sudsko vijeće, kako se dodaje, potpuno ignorisalo ključne okolnosti događaja i iskaze svjedoka.

“Stavovi Vrhovnog suda su u suprotnosti sa dvije niže sudske instance koje su, nakon ispitivanja dokaza, donijele odluku da ‘sud, na osnovu činjeničnog utvrđivanja, zaključuje da je došlo do prekida komunikacije između tužioca i njegove pretpostavljene, ali ni u kojoj mjeri ne opravdavaju otpuštanje po kratkom postupku”, piše SafeJournalists.

U saopštenju SafeJournalists i MFRR-a se podsjeća da je Zovko u septembru 2018. tražio od nadređene urednice Periša Čakarun da bude razriješen dužnosti izvršnog urednika HTV4, pozivajući se na zabrinutost u vezi cenzure. To je, kako se dodaje u saopštenju, dovelo do sastanka koji je prerastao u svađu, što je rezultiralo smjenom Zovka po kratkom postupku. 

Od 2019. do 2022. HRT je izgubio sedam sudskih sporova protiv Zovka, nakon čega je uslijedila presuda Vrhovnog suda Hrvatske 2024. godine.

Opštinski sud u Zagrebu je 29. oktobra 2019. donio prvostepenu presudu kojom je otkaz proglašen nezakonitim. Nakon godinu dana, 2020. godine, Županijski sud u Rijeci potvrdio je ovu presudu, odbacivši žalbu HRT-a i potvrdivši da je smjena Hrvoja Zovka 25. septembra 2018. bila nezakonita. HRT-u je naloženo da Zovka vrati na mjesto koordinatora-urednika u Informativnom medijskom servisu HRT-a. U presudi Županijskog suda je, između ostalog, navedeno da “izvedenim dokazima nije utvrđeno da je bilo koji učesnik u incidentu hvatao tužioca za ruku da ga smiri, niti je bilo nasilničkog ponašanja ili prijetnji od tužioca”.

Nakon što je izgubio dva sudska spora, HRT je zatražio od Vrhovnog suda Republike Hrvatske da preispita presudu.

Hrvatsko novinarsko društvo je saopštilo da pruža podršku svom predsjedniku i svim svojim članovima, obavezujući se da će svim raspoloživim sredstvima obezbijediti pravnu zaštitu svojih profesionalnih i radnih prava.

Mreža SafeJournalist i partnerske organizacije MFRR-a takođe daju punu podršku Zovku, HND-u i hrvatskim novinarima u borbi za izvještavanje bez cenzure i pritisaka.

Zovko planira da ustavnom tužbom ospori odluku Vrhovnog suda i, kako se dodaje u saopštenju, nastavi svoju pravnu bitku pred Ustavnim sudom.

Iz SafeJournalists i MFRR mreže očekuju da će Ustavni sud u svojoj odluci uočiti nepravilnosti koje je napravio Vrhovni sud Hrvatske. 

Izvor: SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.