Rođendanske čestitke na javnom servisu

Rođendanske čestitke na javnom servisu

Rođendanske čestitke na javnom servisu

Uz vijest o čestitkama predsjedavajućem Predsjedništva BiH, u Dnevniku RTRS-a podsjetili su i na rođendan Ratka Mladića koga prvostepena presuda osuđuje za ratne zločine.

U Dnevniku RTRS-a su 13. marta prenesene rođendanske čestitke upućene predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koje su, kako je saopšteno, uputili predsjednici Ruske Federacije Vladimir Putin i Narodne republike Kine Xi Jinping, a u nastavku tih vijesti, uredništvo javnog servisa podsjetilo je i da rođendan slavi general Ratko Mladić.

Mladića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prvostepeno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici 1995. godine, terorisanja građana Sarajeva, progona u 20 opština i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Drugostepena presuda očekuje se sljedeće godine.


Vijesti o rođendandskim čestitkama za Dodika prenijele su i Nezavisne novine i Glas Srpske ali u njih nisu uključili i podsjetnik o rođendanu Mladića.

Uredništvo javne radiotelevizije, koja treba da izvještava u interesu svih građana Republike Srpske, iskoristilo je ekran da u svečarskom kontekstu podsjeti na rođendan Mladića što vrijeđa žrtve njegovih nedjela.

U televizijskom informativnom programu je rijetka praksa podsjećanja na rođendane javnih ličnosti, osim u onim prilikama kada se radi o nosiocima najvećih vrijednosti iz kulturno-historijske baštine, što govori da je Ratko Mladić za RTRS jedan od najznačajnijih ljudi sa ovih prostora.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.