BIRN: Sve što treba znati prije presude Mladiću

BIRN: Sve što trebe znati prije presude Ratku Mladiću
Publikacija

BIRN: Sve što treba znati prije presude Mladiću

Uoči izricanja presude, publikacija je vrijedan izvor informacija o tom važnom procesu i sadrži izvještaje sa svih dosadašnjih ročišta kao i o događanjima van sudnice, koja su relevantna za slučaj.

foto: icty

Pred izricanje presude za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, Ratku Mladiću, zakazane za 22. novembar, Balkanska istraživačka mreža, BIRN, je sakupila sve svoje izvještaje o tom historijskom događaju u e-knjizi pod nazivom ‘Ratko Mladić: Od ratišta do sudnice’ uoči izricanja presude.

E-knjiga sadrži izvještaje Mladićevog prebacivanja u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu kako bi mu bilo suđeno uključujući i nedavne zahtjeve njegove odbrane da se izricanje presude odloži na temelju njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

“Naši novinari pratili su svako ročište u ovom historijskom slučaju tokom proteklih šest godina. Osim toga, redovno smo izvještavali o događanjima van sudnice, koja su relevantna za ovaj slučaj”, kazala je Marija Ristić, direktorica BIRN-ovog regionalnog programa tranzicijske pravde, “vjerujemo da bi ovo mogao biti vrijedan izvor informacija za sve zainteresovane da na jednom mjestu dobiju sve činjenice o ovom važnom sudskom procesu”, dodala je ona.

E-knjiga sadrži više od 500 tekstova na više od 600 stranica. Mladićevo suđenje, koje je počelo 2012. godine, trajalo je 530 dana tokom kojih su prikupljeni dokazi od 591 svjedoka, od kojih se 377 pojavilo na sudu.

Mladić je optužen za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice tokom 1995., progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je, prema navodima optužnice, dosegao razmjere genocida u nekoliko drugih opština tokom 1992., teroriziranja lokalnog stanovništva u opkoljenom Sarajevu i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga za taoce.

Prema optužnici, on je koristio vojne snage za sprovođenje udruženog zločinačkog poduhvata predvođenog od političkog rukovodstva bosanskih Srba i bivšeg predsjednika Radovana Karadžića s ciljem stvaranja države u kojoj bi Srbi imali prevlast.

Mladić, koji sada ima 74 godine, negirao je počinjenje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. E-knjigu možete skinuti ovdje ili ispod.