Reporter Al Jazeere poginuo na sirijskom ratištu

Reporter Al Jazeere poginuo na sirijskom ratištu

Reporter Al Jazeere poginuo na sirijskom ratištu

Sirijski reporter koji je sa ratišta izvještavao za Al Jazeeru, poginuo je u zračnom napadu ruske vojske.
 
Foto: RSF/Al Jazeera
 
Ibrahim Al-Omar, sirijski freelancer, poginuo je tokom izvještavanja o ruskim zračnim napadima u gradu Tarmaninu, u sirijskoj provinciji Idlib. Al-Omar je kao reporter radio za Al-Jazeeru Mubasher, live kanal na arapskom jeziku.
 
Sirijski aktivisti saopćili su da je osam osoba ubijeno u ruskim zračnim napadima, dok iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava navode da je broj poginulih 14, sa desetinama povrijeđenih. 
 
Svoju zabirnutost za sigurnost novinara u Siriji, izrazili su iz organizacije Reporteri bez granica, osudivši "neprihvatljive uslove" u kojima medijski uposlenici rade u toj zemlji, što često rezultira smrću novinara.
 
"Novinari su mete, uznemiravani su i ubijani dok samo pokrivaju događaje. Snažno osuđujemo nasumične zračne napade i bomardovanja koja ubijaju mnoge civile svaki dan i često uključuju novinare među žrtvama", saopćili su iz te organizacije.
 
Najmanje šest uposlenika Al Jazeere ubijeno je tokom izvještavanja o sirijskom konfliktu proteklih godina.
 
Na 177. mjestu od ukupno 180 zemalja prema Indeksu slobode medija, Sirija je jedna od najsmrtonosnijih zemalja na svijetu za novinare.
 
Prema informacijama Reportera bez granica, oko 200 novinara i građana-novinara ubijeno je u toj zemlji od izbijanja konflikta 2011. godine, a ukupno šest ove godine.
 
Izvori: RSF, RFE