Regulator u Srbiji mora ponovo odlučivati po prijavi prijedorskih logoraša

Regulator u Srbiji mora ponovo odlučivati po prijavi prijerdorskih logoraša

Regulator u Srbiji mora ponovo odlučivati po prijavi prijedorskih logoraša

Voditelj TV Happy Milomir Marić govorio da su logori bili „otvoreni“
 
foto: Screenshot / TIME
 
Upravni sud u Beogradu naredio je Regulatornom tijelu za elektronske medije u Srbiji (REM) da ponovo odluči po prijavi bivših logoraša iz Prijedora protiv TV Happy zbog izjava voditelja te televizije Milomira Marića i reditelja Predraga Antonijevića u emisiji “Dobro jutro Srbijo” iz februara 2021. godine.

Marić i Antonijević su, kako piše Danas, izjavili da su logori na području Prijedora bili “otvoreni“ i da su služili za sklonište, a da je izvještavanje o logorima bilo dio “svjetske propagande“ protiv Srba.

Pozvali su se na Fikreta Alića, čija je fotografija iz logora bila na naslovnoj strani magazina Time 1992. godine, i aludirali da je njegovo ekstremno mršavljenje posljedica tuberkuloze i da je Alić kasnije “hranjen“ i “prikazan u cirkusu u Evropi”.

Bivši logoraši Satko Mujagić i Fikret Alić, zajedno sa Udruženjem logoraša Kozarac, su se zbog navedenog žalili REM-u u martu 2021., a regulator je tek u maju te godine donio odluku da obustavi postupak zbog nedostatka većine glasova.

Sad je Upravni sud poništio tu odluku REM-a i vratio mu predmet na ponovno odlučivanje.

Takođe, sud je naredio REM-u da tužiocima isplati troškove upravnog spora od 109.370 dinara u roku od 15 dana od dana prijema presude.

U presudi se navodi da REM treba da donese novu odluku u roku od 30 dana od uručenja presude, te da je sada u obavezi da obezbijedi učešće tužilaca u postupku i da procijeni eventualne povrede njihovih privatnih interesa od strane Happy televizije.

Presuda Upravnog suda je donesena 27. oktobra 2023. godine, ali je strankama u postupku dostavljena u februaru 2024., piše Danas.

U saopštenju advokata tužilaca, koje prenosi Danas, navodi se da je presuda značajna jer utvrđuje da REM-u nije bilo dozvoljeno da obustavi postupak na osnovu toga što nije mogao da postigne većinu glasova.

“Pored toga, Sud je utvrdio da je sprečavanjem tužioca da aktivno učestvuju u postupku, REM prekršio niz osnovnih načela upravnog postupka: zakonitost i predvidljivost postupka, zaštita javnog interesa i interesa trećih lica, delotvornost postupka, istinito utvrđivanje činjenica i zaštita prava stranaka da budu saslušane”, piše u saopštenju advokata objavljenog na njihovom sajtu.

Satko Mujagić, jedan od tužilaca, za Danas je rekao da je ova presuda, kao i odšteta koju su nedavno dobili zbog sporosti suda, mala ali vrijedna pobjeda.

“Nadam se i vjerujem da će REM ubrzo donijeti pozitivnu odluku i zaključiti da su Milomir Marić i medijska kuća za koju radi iznošenjem bestidnih laži prekršili zakon i povrijedili prava preživjelih prijedorskih logora iz 1992. Mislim da je krajnje vrijeme da se davno ustanovljene činjenice o logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, zločini koji su tamo počinjeni, ubistva, mučenja, izgladjivanje nevinih ljudi, prihvate od šire javnosti u Srbiji i na Balkanu”, istakao je Mujagić.

Kako dodaje, neki počinioci su već odležali zatvorske kazne, “a likovi, poput Marića, i dalje javno trube da su to bili sabirni centri otvorenog tipa, da je Fikret Alić mršav zbog tuberkuloze, da je vodan po cirkusima po Evropi”.

“Bukvalno da se čovjeku smuči dok sluša. I kako onda očekivati da prosječan građanin Srbije išta zna o tom šta se ‘u ime srpstva’ i današnje RS radilo po Prijedoru, ali i mnogim drugim gradovima Bosne i Hercegovine? Suočavanje s prošlošću je ključno za normalne odnose među ljudima i državama na Balkanu, a ovakve izjave nas vraćaju i u virtualne rovove i šire dalje podjele među ljudima”, kazao je.

On je pozvao Milomira Marića da uputi javno izvinjenje svim logorašima i članovima porodica ubijenih.

Marić je rekao za Danas da je spreman da se izvini bivšim logorašima i dodaje da je pogrešno protumačen u spornoj emisiji.

Detektor piše da su činjenice koje je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio za Prijedorsko-banjalučku regiju utvrđene u 12 presuda, što je najveći broj predmeta koji tretiraju pojedine regije, a svih 12 presuda obuhvataju grad Prijedor.

Medij podsjeća da je prema presudi Miroslavu Kvočki i ostalim, krajem aprila 1992. godine, Krizni štab u Prijedoru otvorio tri velika logora Omarska, Keraterm i Trnopolje, kroz koje je prošlo više hiljada zatočenika, a ubijeno ih je nekoliko stotina. 

U presudi Momčilu Krajišniku, podsjeća Detektor, navedeno je da su srpske vlasti 1992. godine u općini Prijedor nesrpske civile držale zatočene u 58 zatočeničkih i sabirnih centara, a pet od njih smatrali su se centrima za duže zatočenje – Keraterm, Trnopolje, Omarska, policijska stanica u Prijedoru i komandno mjesto u Miskoj Glavi.

Detektor piše da je fotografija Fikreta Alića, s mršavim licem i izbočenim rebrima, na kojoj je okružen drugim zatvorenicima u logoru, postala jedna od najprepoznatljivijih slika iz rata u BiH.

Postojanje logora su javnosti u augustu 1992. otkrili britanski novinari Ed Vuliammy, Penny Marshall, Ian Williams i Roy Gutman. 

Izvor: Danas, Detektor

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.