Ed Vulliamy dobitnik nagrade za borbu protiv poricanja genocida

Ed Vulliamy dobitnik nagrade za borbu protiv poricanja genocida

Britanski novinar i autor dobitnik je prve Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida, koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki “Izvor”.

Ed Vulliamy, dugogodišnji izvještač Guardiana i Observera, bio je u grupi novinara koji su u augustu 1992. svjetskoj javnosti otkrili postojanje prijedorskih logora smrti Omarska, Keraterm i Trnopolje. Njegovi i izvještaji njegovih kolega Penny Marshal i Iana Williamsa konsternirali su svjetsku javnost i izazvali reakciju Vijeća sigurnosti UN-a koja je rezultirala raspuštanjem logora, te osnivanjem istražne komisije UN-a čiji je izvještaj doveo do osnivanja Tribunala u Hagu.

U obrazloženju nagrade, navodi se da je Vulliamy priznanje zaslužio istrajnim svjedočenjima “u svim predmetima Tribunala vezanim za logore u Prijedoru, ali i predmetima protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžica i Milomira Stakića. Vulliamijeva borba za istinu o zločinima uključuje i dvije dokumentarističke knjige o Bosni i Hercegovini: “Četiri godišnja doba u paklu” i “Rat je gotov, živio rat”.
 
Udruženje Prijedorčanki “Izvor” uspostavilo je Međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida kako bi se skrenula pažnja na doprinos pojedinaca i organizacija u borbi protiv negiranja zločina a posebno genocida. Ovo je prvi put da se nagrada dodjeljuje a biće dodjeljivana svake godine istaknutim borcima protiv negiranja činjenica o genocidu i zločinima protiv čovjecnosti iz čitavog svijeta.
 
“Sama injenica da nekoga nagrađujemo za borbu protiv poricanja genocida, pretpostavlja da je negiranje zločina rašireno do mjere u kojoj je potrebno odati priznanje hrabrim ljudima koji mu se suprostavljaju. To je nažalost realnost u kojoj živimo u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu”, navodi Milada Hodžić, predsjednica “Izvora”.
 
Dodjela nagrade Edu Vulliamiju biće održana u Prijedoru, 4. augusta, neposredno prije promocije njegove knjige ‘Rat je gotov, živio rat’.